ЕФИКАСЕН.

РАЗВИТ.

СВЪРЗАН.

Защо Пловдив?

Ефикасен.

Сред ТОП 10 на градовете с най-добра стратегия за преки чуждестранни инвестиции и рентабилност според fDi intelligence.

Развит.

Индустриалното сърце на България с добре развит клъстер от водещи международни производители и доставчици в индустрията, както и процъфтяваща IT&BPO дестинация.​

Свързан.

Стратегически разположен като пресечна точка на три паневропейски коридора, свързващи Европа с Азия.

население
(метрополия)
експати
нови жители
(2021)
>€ billion
Дългосрочни Материални Активи (2018-2020)

Вашата нова инвестиционна дестинация

Пловдив е мястото, където най-бурно се развива новата българска индустрия и притегателна точка за преки чуждестранни инвестиции. Формулата на успеха се състои от комбинация между високо качество на живот, добре развита образователна мрежа и нарастващото население.
Фиксиран корпоративен данък (10%), многобройни стимули за инвеститори, единна точка за контакт и цялостен пакет услуги за инвеститори, предоставен от Община Пловдив – включващ предварителни проучвания и консултации, подкрепа за набиране на персонал, реклама в местни медии и др.
Една от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа, с повече от 200 местни и международни компании и над 71 000 заети в сектора. Бързо развиваща се IT&BPO дестинация с над 7000 служители и предпочитана дестинация за фрийленсъри.
Добре развита, модернизирана, дигитализирана и разнообразна училищна образователна система, с водещи дуални профили на обучение и над 42 000 ученици. Мрежа от 8 университета, с 35 300 студенти с традиции в бизнес, инженерни, езикови и ИТ сфери – също допринася за растящата икономика на Пловдив.
Добър баланс между работа и личен живот, уникалната атмосфера и богатата гама от културни, спортни и развлекателни дейности, правят Пловдив едно от най-привлекателните места за живеене и работа в Югоизточна Европа.

9%

годишен ръст на произв.

11.7‰

нетна миграция
20-29 год.

208 000+

работна ръка

€4.9

БВП (млрд.)

Местна икономика

Пловдив е сред най-предпочитаните nearshoring дестинации в Югоизточна Европа както в производствения, така и в сектора на услугите, което значително трансформира структурата на местната икономика. С БВП в размер на 4,9 милиарда евро/година – икономиката на Пловдив е втора по големина в страната. Благодарение на благоприятната бизнес среда, производителите в града и региона почти всяка година разширяват производствения си капацитет, откриват нови фабрики и инвестират близо 900 милиона евро годишно в ДМА. IT&BPO секторът допринася за близо 5% от тези инвестиции – въпреки последните промени в работните тенденции.

Индустриален лидер

В регионът се намират едни от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа, където оперират повече от 200 местни и международни компании. Секторът е и лидер по работни места – над 71 000, повече от 20 000 от тях в автомобилостроенето и мехатрониката. Това помогна за утвърждаването на Пловдив като лидер в сектора, който формира над 1/5 от добавената стойност на същия за страната. В следствие от това производството е допринесло за около 40% от икономиката на региона през 2020 г. Благодарение на стратегическото си местоположение и отличната свързаност, регионът се утвърди и като водещ транспортен и логистичен център. Специализираните индустриални зони около града са добре свързани, както със самия град, така и с всички основни транспортни връзки в страната.

Процъфтяващ ИТ и Аутсорсинг център

Като най-старият постоянно обитаван град в Европа, Пловдив е дом на впечатляващи забележителности от античността, които се вливат в космополитната атмосфера на града. Безброй исторически забележителности, богат културен календар с годишни оперни, театрални, музикални, филмови и художествени събития и наскоро реновиран арт квартал в сърцето на града – Пловдив предлага неповторимо изживяване за всеки.

Европейска столица на културата

Като най-старият постоянно обитаван град в Европа, Пловдив е дом на впечатляващи забележителности от античността, които се вливат в космополитната атмосфера на града. Безброй исторически забележителности, богат културен календар с годишни оперни, театрални, музикални, филмови и художествени събития и наскоро реновиран арт квартал в сърцето на града – Пловдив предлага неповторимо изживяване за всеки.

Последни новини

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в региона на Пловдив след срещите, реализирани на форума на БАИ в Истанбул

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в нашия регион вследствие на срещите, които проведохме на Международния бизнес форум, организиран от

Повече

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Повече

Водещи инвеститори в Пловдив

Готови сте да инвестирате?