Начало Новини Стефан Стоянов: Очаквам една силна 2022 г. за икономиката на Пловдив

Стефан Стоянов: Очаквам една силна 2022 г. за икономиката на Пловдив

Стефан-Стоянов-1-400x279„Отиващата си година се очертава като върхова по отношение на брой запитвания от инвеститори, които проактивно търсят Пловдив като място за създаването на аутсорсинг и индустриални компании. Това ми дава основание да очаквам една силна 2022 година, в която ще открием десетки нови бизнеси и ще отчетем устойчив ръст на заплатите“. Това коментира зам.-кметът по „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов по време на Годишния форум Индустрия 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции, който се организира от в. „Капитал“ и Община Пловдив.

Според него Пловдив през последните години е преобърнал съдбата си, превръщайки се в привлекателно място за стотици международни компании, които привличат в града активни работещи хора от цял свят. Експат общността наброява вече 20 000 чужденци. „В същото време стотици български предприемачи инвестират тук и изграждат новата българска индустрия“, подчерта Стефан Стоянов.

По думите му динамиката от последните две кризи (2008 и 2020 г.) показа, че пазарът на труда не се е променил драстично. „Второто тримесечие на миналата година бизнесът се възстанови като показателно за това е нивото на безработица, което се върна под 3% за града и около 4% за областта“, посочи още зам.-кметът.

Според Георги Стоев, съосновател на Trakia Tech, Пловдив създава инвестиционна гравитация за един голям географски регион. Последните изследвания на компанията му показват, че хората въвлечени в икономиката са 800 хиляди, а 70% от добавената стойност за града се произвежда от бизнес секторите, което не е характерно за другите градове в страната.

Лекторите във форума се обединиха около водещата роля на дигитализацията и иновациите за успешното бъдеще на бизнеса не само в България, но и в Европа. Теодор Радонов от представителството на Европейската инвестиционна банка в България представи данни, от които става ясно, че Европа все още изостава във въвеждането на цифрови технологии и дигитална трансформация. До момента Европа е инвестирала 1 800 млрд. евро в дигитализация, за сравнение САЩ и Китай са вложили 25 млрд. евро в тази посока.

На форума беше коментирана и връзката между бизнеса и образованието в подготвянето на специалисти. Беше споделен добрият пример с дуалното обучение, облачните технологии и въвеждането на базисни дигитални умения за младите хора. Бизнесът все още има нужда от специалисти в поддръжката, управление в производството, планиране в складовите наличности, работа с ERP системи. В панела дискутираха още за либерализацията на пазара на труда и гъвкавите решения за бизнеса – Георги Петков – Генерален мениджър в BTL Industries, инж. Антон Петров, EMBA, изпълнителен директор PPS Manufacturing, Борислав Минков – основател на Novarto.

 

Лидер в производството на електроника с интерес…
Поредна високотехнологична компания от световна величина проявява интерес към Пловдив и региона. Представител… прочети повече

Високотехнологична компания обмисля инвестиция в Пловдив
Немска компания за производство на електронни компоненти с интерес към Пловдив. Главната сфера,… прочети повече

Пловдив е втори ИТ и аутсорсинг център…
Пловдив е вторият IT и аутсорсинг център в България и по брой дружества,… прочети повече

Българският износ отново изпревари вноса от Германия
Интервю с д-р Митко Василев, Главен управител на ГБИТК относно българо-германските икономически отношения, нови германски… прочети повече

Покана за онлайн бизнес срещи с корейски…
По случай навършването на 60 години от основаването си, КОТРА кани всички заинтересовани фирми… прочети повече