Начало Култура и туризъм

Култура и туризъм

Най-старият жив град в Европа

Траките основават Пловдив по време на епохата на Неолита през 2-то хилядолетие пр. Хр. Живописно разположен в Тракийската низина, на 140 км източно от София, построен на седем хълма, Пловдив е най-старият продължително населен град в Европа и шести най-стар в света. Днес Пловдив е все още един от най-добрите за живеене град в България. През 342 г. пр. Хр. Филип II Македонски (баща на Александър Велики) повежда голяма военна експедиция на север срещу скитите, което води до завладяването на тракийското крепостно селище Евмолпия, на което Филип дава името си (Филипопол).

Този древен град има удивително историческо и културно наследство и невероятен Стар град, кандидатстващ за Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Построен е през 18-ти и 19-ти век като център на българската възрожденска архитектура. По стръмни павирани улички, зад каменни стени и подковани тежки дъбови порти, може да се видят зеленина и цветя, обграждащи типичните пловдивски симетрични къщи с техните боядисани фасади, еркери, насипи и решетъчни прозорци. Важни забележителности са също и Римският форум от 2-ри век, римският стадион и невероятният амфитеатър, построен по времето на император Траян (98-117 г.). Други забележителности на града са пленителният Етнографски музей, красиво изрисувана църква (1832-1836 г.); джамия от 15-ти век, една от най-старите на Kонтинента.

1

Спортни дейности и отдих

Сред редица спортни и фитнес съоръжения , разположени в града , Пловдив е домакин на един от най – големите спортни центрове с най-големият изкуствен воден канал , на закрито , плувни басейни , футболни игрища и тенис кортове. Трите най-високи хълмове в града са защитени като парк области , напълно подходящ за преходи , джогинг. В самия център на града има също голяма градина , където е позволено ролкови кънки и колоездене.

Култура и градски събития

В Пловдив има над 50 художествени галерии, които са дом на ценни произведения на съвременното българско изкуство. Градът е културен център в България , развиващ редица събития и индустрии около изкуствата и културата . Големите градски събития включват Нощта на музеите и галериите, провеждан ежегодно, Plovdiv Jazz Fest (част от ежегодния Есенен салон на изкуствата) , оперния фестивал Вердиеви нощи (провеждан на прочутия римски амфитеатър), One Design Week / One Dance Week / One Architecture Week – сноп от фестивали, които наскоро се преместиха от София в Пловдив. Освен това има голямо разнообразие от клубове и сцени за изпълнения на живо. Пловдив е кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г.

Концентрация на пъбове , изкуство и занаятчийски ателиета могат да бъдат открити в уникалния квартал Капана. Тази част от центъра на града е позната с богатия си нощен живот и се очертава като спонтанен център за нови художествени начинания. Община Пловдив постави сред приоритетите си развитието на Капана като квартал за творчески индустрии.

Пловдив е един от десетте града, определени като най-добри в света за посещение през 2015 от световно известния пътеводител Lonely Planet в изданието „Най-доброто в туризма за 2015 г.“

2