Начало Новини Първата по рода си фабрика за ядливи био чаши отвори в Пловдив

Първата по рода си фабрика за ядливи био чаши отвори в Пловдив

Официални гости на събитието бяха министърът на икономиката Даниела Везиева и кметът на Пловдив Здравко Димитров 

20210929_143913 20210929_141728

“Имаме едно уникално предприятие, една уникална марка, която е знак, че в България кръговата икономика се развива.” каза на откриването г-жа Везиева, министър на икономиката. Тя сподели и надеждата си, че компании като Cupffee ще кандидатстват с проекти, които Министерството може да подкрепи чрез фондовете „Зелен климат“ и „Кръгова икономика“.

Създадена през 2014г. в Пловдив от местния предприемач Мирослав Запрянов, Cupffee е активен участник в глобалната “зелена революция”. Компанията произвежда био чаши от изцяло натурални и екологично чисти суровини, които се изпичат по специална технология, позволяваща им да запазят своята форма в продължение на 40мин., без значение от топлината на течността. 

1608489747465

“Изключително съм горд и щастлив, че Пловдив е инкубатор на иновативни и креативни компании като тази” – сподели Здравко Димитров, кмет на Пловдив.

Новата фабрика е нагледен пример за бързото развиване на “Индустрия 4.0″ в България с високото си ниво на автоматизация и дигитализация, а г-н Запрянов сподели, че сред амбициите на компанията е закупуването на още 3 машини, които да увеличат оборотът до 10 милиона бройки месечно.

Мирослав Запрянов получава вдъхновението си за Cupffee при търсене на решение на глобалния проблем с огромното количество пластмасови чаши за еднократна употреба, чието разграждане отнема стотици години. Идеята му е реализирана през 2014г., а самото производство започва четири години по-късно. 

Освен че са ядливи и биоразградими, чашите на Cupffee са веган и не съдържат ГМО, което привлича редица клиенти. Продуктът на Cupffee се предлага в над 30 държави - от Европа, през Дубай и Малайзия, до Нова Зеландия и САЩ. Благодарение на своята иновативност, на 22 април 2019 пловдивските чаши стават част от първия полет без пластмаса в света, проведен от Etihad.