Начало Новини Новата съдба на Пловдив: да не бъде София

Новата съдба на Пловдив: да не бъде София

zx952y526_4287401Да не се превърне в София. Това като че ли е основната цел, която може да бъде формулирана пред Пловдив в следващите няколко години. Вторият по големина градски център в България се намира във фаза, в която досега попадаше само столицата – да изпитва проблемите на бързия растеж.

“Пловдив преобърна своята съдба и трансформацията, която се случи в региона, благодарение на предприемачите и бизнесите. Имаме чисто нови проблеми пред града, но те са хубави – на растящия, развиващ се град и регион”, каза зам.-кметът Стефан Стоянов.

Бързият ръст на производството направи почти невъзможен достъпа до обучени хора, заради което фирмите крадат персонал – нормален процес на конкуренция, който вдига и заплатите. Тук вече има добрия пример на обучителния център на “Тракия тех”, който се финансира от компании в зоната, но според Иван Бондоков от компанията за индустриален маркетинг “Лимакон” бизнесът има и други неща, които може да прави – например да се бори за вниманието на младото поколение. “Компаниите трябва да работят заедно за популяризирането на термина “инженер” и какво значи той”, каза Бондоков и даде за пример как IT индустрията привлича кадри.

 “Привлякоха ни динамичният пазар на труда, наличието на индустриална зона, тук има сходни фирми със специалисти, които търсим. Отделно има изградена инфраструктура, регулации – сравнително по-лесно е тук, отколкото на други места. Възможните синергии с други предприятия са много важни”, обясни Калин Георгиев, изпълнителен директор на Кимкооп, които навлязоха в Пловдив през 2021г.

Основното, в което Пловдив може да се различава, е начинът, по който третира мобилността. Мислим как да работим по-активно със съседните общини, за да не дойдат всички в града, а регионът да се насели равномерно, съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов. Пловдив има уникалната възможност да се намира в равнинна местност, с голяма периферия от градове и села, което би трябвало да се използва за алтернативна мобилност.

Регионите отчаяно се нуждаят от действащо правителство и парламент. Държавата е централизирана и инструментите на кметовете са ограничени, без централна власт няма как да се случат много проекти, обобщи очакванията на местно ниво към случващото се в София зам.-кметът. Той даде пример с трите големи проекта, за които Пловдив чака централна подкрепа: градска железница, околовръстен път и ремонт на водоснабдяването.

“Ние все още нямаме завършено Околовръстно шосе. На 30 минути от града живеят 600 хиляди регистрирани и 100 хиляди нерегистрирани хора. Нямаме алтернативен градски транспорт, разчитаме само на автобуси. И 90% от водата е с помпи – преди повишаването на цените на тока сметките бяха милион на месец”, посочи Стоянов, според когото с годишен бюджет 30 – 40 млн. лева за инвестиции един такъв град не може да се справи с проблемите.

Източник: Капитал

Лидер в производството на електроника с интерес…
Поредна високотехнологична компания от световна величина проявява интерес към Пловдив и региона. Представител… прочети повече

Високотехнологична компания обмисля инвестиция в Пловдив
Немска компания за производство на електронни компоненти с интерес към Пловдив. Главната сфера,… прочети повече

Пловдив е втори ИТ и аутсорсинг център…
Пловдив е вторият IT и аутсорсинг център в България и по брой дружества,… прочети повече

Българският износ отново изпревари вноса от Германия
Интервю с д-р Митко Василев, Главен управител на ГБИТК относно българо-германските икономически отношения, нови германски… прочети повече

Покана за онлайн бизнес срещи с корейски…
По случай навършването на 60 години от основаването си, КОТРА кани всички заинтересовани фирми… прочети повече