Intuitive Surgical получи сертификат за приоритетен инвеститор

Intuitive Surgical получи сертификат за приоритетен инвеститор

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за приоритетна инвестиция на Intuitive Surgical по Закона за насърчаване на инвестициите.

Американската компания произвежда оборудване за роботизирана хирургия, като един от най-известните им продукти е хирургическият робот Da Vinci. Компанията ще инвестира 84 млн. лв. в изграждането на производствена база в Първомай, като първоначално ще бъдат разкрити над 100 нови работни места. Новата база ще се използва за монтаж, микрооптика, кабелни монтажи, лазерно заваряване и микрозапояване.

снимка: Intuitive Surgical

Intuitive Surgical планира експанзия в България, за да засили присъствието си в Европа. Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани в световен мащаб в Da Vinci Robotic Surgery System на Intuitive, които досега са били произвеждани в Германия. В началото на 2022 г. е регистрирана българската фирма „Интуитив Сърджикъл България“ ЕООД – тя е 100% собственост на швейцарската компания и ще реализира инвестиционния проект.

Лорер посочи, че това е още един пример за способността на България да привлича международни високотехнологични производители.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors