Intuitive Surgical получи сертификат за приоритетен инвеститор

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за приоритетна инвестиция на Intuitive Surgical по Закона за насърчаване на инвестициите.

Американската компания произвежда оборудване за роботизирана хирургия, като един от най-известните им продукти е хирургическият робот Da Vinci. Компанията ще инвестира 84 млн. лв. в изграждането на производствена база в Първомай, като първоначално ще бъдат разкрити над 100 нови работни места. Новата база ще се използва за монтаж, микрооптика, кабелни монтажи, лазерно заваряване и микрозапояване.

снимка: Intuitive Surgical

Intuitive Surgical планира експанзия в България, за да засили присъствието си в Европа. Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани в световен мащаб в Da Vinci Robotic Surgery System на Intuitive, които досега са били произвеждани в Германия. В началото на 2022 г. е регистрирана българската фирма „Интуитив Сърджикъл България“ ЕООД – тя е 100% собственост на швейцарската компания и ще реализира инвестиционния проект.

Лорер посочи, че това е още един пример за способността на България да привлича международни високотехнологични производители.

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors