Население

В Южен централен район живеят близо 1,4 милиона души към 2022 г., като населението, живеещо на 45 минути от индустриалните зони на Пловдив, е почти 800 000 души.

Високото качество на живот в Пловдив привлича хора от цялата страна и чужбина, като последните официални данни показват, че град Пловдив е най-бързо разрастващият се сред големите градове в България.

Освен това тенденциите през последните няколко години показват, че броят на хората, които се преселват от чужбина и София в Пловдив, е много по-голям от тези, които напускат. Рекордните 18 000 души са се заселили в града през 2020 и 2021 г., най-високият брой от всички големи градове в България – дори и Столицата.

Пловдив също е дом на над 26 000 чужденци, които живеят, работят и учат тук – като общността на емигранти нараства с 10% всяка година, а за 2022г. е отбелязала ръст от почти 30%. Страхотният баланс между работа и личен живот и уникалната културна атмосфера привличат хора от цял свят, като статистиката показва, че близо 30% от миграцията към областта е от други страни.

Бързото икономическо развитие, успехът на индустриалните зони и бизнес услугите, спечелването на титлата Европейска столица на културата и високото качество на живот са сред основните причини за положителното развитие на града.

+
Чужденци​
Население (метрополия)​
+
Студенти
Население под 45г.

Работна сила

Индустриалният лидер на България с 15% от всички работни места в производството и процъфтяваща IT&BPO дестинация.

Компаниите, които избират Пловдив за своя нова инвестиционна дестинация, имат достъп до човешки капитал, състоящ се от много добре обучени специалисти, с потенциал за създаване на висока добавена стойност в много и различни сектори. Пазарът на труда в област Пловдив надхвърля 200 000 души, като повечето от тях са в производството (~80 000) и в сектора на бизнеса и битовите услуги (83 500).

Индустриален лидер

Регионът е дом на някои от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа, където оперират повече от 200 местни и международни компании. През последните няколко години Пловдив започна да се превръща и в притегателен център за високотехнологични компании, като бе обект на инвестиции за стотици милиони в областта на електрониката, електромобилите, мехатрониката, оптиката и др. 

Благодарение на стратегическото си местоположение и отличната свързаност, регионът се утвърди и като водещ транспортен и логистичен център. Специализираните индустриални зони около града са добре свързани, както със самия град, така и с всички основни транспортни връзки в страната.

Процъфтяващ технологичен център

Градът е и вторият IT & BPO център в България, което внася баланс в местната икономика. IT & BPO & B2B са сред най-динамично развиващите се сектори през последните години с над 200 български и международни компании и над 7000 служители само в IT и Outsourcing. Тенденциите от последните години показват стабилен ръст на работните места и предполагат увеличение с близо 5 000 нови през следващите 3 до 5 години.