Производител на диаманти с приложение в полупроводниковата индустрия с инвеститорски интерес към Пловдив

Производител на диаманти с приложение в полупроводниковата индустрия с инвеститорски интерес към Пловдив

Главният изпълнителен директор на турската компания Appsilon Enterprise Тайлан Ерол се срещна със зам.-кмета Стефан Стоянов. Компанията е старт-ъп, който произвежда диаманти в лабораторни условия, с приложимост в редица индустрии, сред които производството на чипове и квантови сензори.

Това е втора среща между страните след участието на Стоянов в международен бизнес форум, който се проведе в Истанбул по-рано тази година. Тогава зам.-кметът представи пред редица чуждестранни компании потенциала на града в сферата на високотехнологичните производства и научноизследователските дейности.

„Индустриалните зони и местната икономика в Пловдив се фокусират все повече върху високотехнологични производства и такава ще е тенденцията поне следващите 10-15 години. Това са масово по-малки компании с не повече от 200-250 служители, но които произвеждат продукти с изключително висока добавена стойност,“ обясни Стоянов. По думите му присъствието на подобни производства ще помогне на местната икономика да привлече все повече инвеститори в секторите с висока добавена стойност, с което да нарасне и брутният вътрешен продукт.

Главният изпълнителен директор сподели, че Пловдив е на финалната права за привличане на Appsilon Enterprise, като се бори с още няколко дестинации. Очаква се компанията да вземе решение до края на годината и до края на 2024 да започне производствената си дейност. Чрез финализирането на проекта ще бъдат разкрити 100 нови работни места.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors