Пловдив – категорично втори по население в България

Пловдив – категорично втори по население в България

Пловдив безусловно е вторият по население град в България според последните данни на НСИ към 31.12.2021г.

5

Регистрираните жители в града са над 343 000 или над 50% от всички в Област Пловдив – най-многобройната след Софийска с почти 663 900 души. Това се дължи най-вече на високото качество на живот и засиления инвестиционен интерес към града и заобикалящите го индустриални зони.

В последните години Пловдив се превърна не само в основен лидер в сферата на производството в България, но и в една от най-бързо развиващите се дестинации за индустрия в Югоизточна Европа.Важна роля в развитието на Пловдив играе и бурно разрастващата се ИТ и Аутсорсинг общност, която вече наброява 7000 заети, като тенденциите прогнозират ръст с близо 5000 души в близките 3 до 5 години.

3

Успоредно с интензивните позитивни трендове на икономиката в тези направления, пазарът на труда в Пловдив стремително се увеличава, превръщайки града в притегателен център както за хора от цяла България, така и – от чужбина. Процес, ясно откроен, още през 2020-2021г., когато Пловдив и областта бяха най-предпочитани за вътрешна миграция с над 24 000 нови жители, като само за града бяха отчетени рекордните 9000 души.

0

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors