Пловдив е в топ 50 на умните градове с иновации в образованието

Пловдив е в топ 50 на умните градове с иновации в образованието

smart 50

Община Пловдив бе отличена с престижната американска награда „Smart50“ на Smart Cities Connect, Smart Cities Connect Foundation и US Ignite късно в понеделник. Всяка година тя се връчва на 50-те най-иновативни и трансформиращи местните общности проекти в света. Това е поредното признание, което градът ни получава за успешната дигитализацията на образованието.

Кандидатурата на Община Пловдив бе фокусирана върху внедряването, ползите и успехите на метода „1:1“ в общинските училища. Отличният проект е втори етап от внедряването на облачни технологии във всички училища. В паралелките „1:1“ всеки ученик и учител разполага с  персонален лаптоп адаптиран за образователни нужди. На практика в класовете няма учебници и тетрадки и целият учебен процес – материали, работата в клас, домашни, групова работа и други, се осъществяват в защитена среда във виртуалното пространство. „1:1“ е образователен проект, който съдържа всички елементи на съвременните технологии и който помага на децата да усвоят важни дигитални умения като сигурно използване на интернет, дигитална култура, ползване на онлайн ресурси, работа с различни устройства, критично мислене и други.

„Тази награда е голямо признание за общинските политики в областта на образованието, за самите училища и най-вече за учителите. От 2016 г. извървяхме дълъг път по дигитализацията и въвеждането на облачни системи във всяко едно училище“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. Той допълни, че проектът „1:1“ обхваща 21 класа в 9 училища като на есен се очаква паралелките да са вече над 60 в повече от 15 училища. „Наградата е голям стимул за стотиците учители, които работят активно по осъвременяването на образователния процес и въвеждането на смислени технологии“, подчерта Стоянов.

Журито на „Smart50“ оцени високо положените усилия за  учебния процес чрез използването на съвременни технологии и иновативни методи за преподаване като “проектно-базирано обучение”. В началото на пандемията пловдивските училища бяха много по-подготвени от средното ниво за страната заради дългогодишната си работа с облачни платформи и вече дигитализирания образователен процес.

Наградата „Smart 50 Awards2021“ отразява 50-те най-добри проекта за умни градове през годината като отличава постигнати реални резултати в местните общности. Компания в международната класация на Пловдив правят Токио, Сан Франциско, Канзас, Тампа, Хонконг, Монреал, У̀мео, Хайфа и други градове от САЩ, Канада, Германия, Швеция, Китай, Чили, Япония, Израел и Испания.

Стефан Стоянов - награда SMART50  - 2
Снимка_ Виктория Райкова -

Снимки: Виктория Райкова

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors