Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/home/invest/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/home/invest/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/home/invest/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/home/invest/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39
SEE Investor Compass: Проучихме регионите на България, за да намерим най-доброто място за вашата инвестиция - Plovdiv Invest

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/home/invest/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

SEE Investor Compass: Проучихме регионите на България, за да намерим най-доброто място за вашата инвестиция

SEE Investor Compass: Проучихме регионите на България, за да намерим най-доброто място за вашата инвестиция

Защо брутната добавена стойност на глава от населението в София, столицата на България, възлиза на близо 29 000 лева (15 000 евро) в сравнение с по-малко от 7 000 лева (3500 евро) в други градове? Има ли нещо общо развитието на ИКТ? Разговаряхме с експертите, за да намерим отговора на този въпрос и много други.

Началото на всяка нова година бележи началото на надпревара между регионите за изготвяне на успешни решения за по-добро бъдеще. След неочакваните обрати през 2020 г., когато пандемията COVID 19 промени много планове и стратегии, 2021 г. започна с няколко важни инициативи и анализи, които могат да определят хода на конкуренцията между българските региони.

invest-sofia-teamСъвместна маркетингова идентичност за няколко региона?

През февруари най-големите градове в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, обединиха усилията си в изготвянето на съвместна визия и стратегия за популяризиране на България като устойчива среда за международни стратегически инвеститори. Местните власти и икономическите експерти от четирите града си поставят високи цели в опит да отговорят на въпроса:

Не дали, а къде да инвестираме в България.

Всеки от тези големи градове ще има свой собствен инвестиционен профил, основан на неговите водещи отрасли, структура на работната сила, образователен профил, мерки за подпомагане на малки общности, живеещи в близост до големи индустриални центрове и т.н.

Идеята, изложена в прессъобщението на проекта, е да се излезе със „съвместна маркетингова идентичност“, както е формулиран от зам.-кмета на Варна Пейчо Пейчев. Но възможно ли е това?

Според д-р Мария Христова, главен изпълнителен директор на агенция InvestSofia, „обединението е единственият шанс на България да затвърди позициите си като привлекателна и разпознаваема международна бизнес дестинация“. Целта е да се помогне на чуждестранните работодатели да намерят „най-доброто място в България за инвестиции въз основа на техните специфични нужди“, каза д-р Христова пред Trending Topics SEE.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов смята, че реалистичната оценка на потенциала на града е важен етап от всяко маркетингово усилие.

„България вече не е евтината дестинация, която беше през 90-те години“

и това помага много. Ние много добре осъзнаваме какво можем да предложим на потенциалните инвеститори и правим всичко възможно, за да предоставим възможно най-ефективна и адекватна информация “, каза той пред Trending Topics SEE.

Съперници или партньори?

Докладът „Регионални профили 2020“, публикуван наскоро от Българския институт за пазарна икономика, показва, че над 70% от натрупаните ПЧИ и над 60% от направените разходи за придобиване на дългосрочни материални активи в нефинансови предприятия са съсредоточени в София, Пловдив, Варна и Бургас. Районите на София, Габрово и Стара Загора се справят доста добре и по отношение на ПЧИ.

Пловдив е „звездата“ на индустрията, в Южен централен район, с БВП от 9,6 милиарда (5 милиарда евро). На югоизток Бургас и Стара Загора имат почти еднакви позиции с БВП съответно 5,5 млрд. лв. (2,8 млрд. Евро) и 5,1 млрд. лв. (2,6 млрд. Евро). Ако това са шампионите сред българските региони, къде се състезават и къде работят като партньори?

София е сърцето на ИКТ

„София е един от градовете, които най-бързо се възстановиха от икономическата криза, причинена от пандемията COVID-19. Пазарът на труда там е доста активен ”, каза д-р Николова. Над 43 000 студенти в София се специализират в STEM или така наречените „работни места на бъдещето“. София е дом и на над 50 000 ИТ експерти.

„Науката и иновациите са големият двигател на развитието, на който разчитаме да продължим да живеем нормално живота си. Преди три години София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги и успяхме да защитим този ранг “, добави тя.

Заместник-кметът на Пловдив г-н Стефан Стоянов каза, че близостта между неговия град и столицата на София помага много, включително когато става въпрос за достъп до квалифицирана работна сила. Пловдив обаче се конкурира със столицата и със своята ‚Тракия икономическа зона‘, която постигна голям успех в привличането на местни и чуждестранни инвестиции в сектора на мехатрониката и автомобилостроенето, машиностроенето, производството и други индустрии, които изискват развита екосистема и квалифициран персонал.

„Насочваме се към високотехнологични компании“, Стоянов каза, прогнозирайки, че бързото развитие на аутсорсинг сектора и BPO индустрията в Пловдив ще продължи. „Нашият потенциал в тези индустрии е да имаме 6-7 000 нови работни места“, каза заместник-кметът пред Trending Topics SEE. В действителност градовете се конкурират за по-високи инвестиции в индустрии с висок средносрочен и дългосрочен потенциал, разчитащи силно на науката и иновациите.

Суперкомпютърни амбиции

„Нашият град (София – бел. Ред.) Спечели престижно признание за своя потенциал, след като беше избран за едно от осемте места, където ще бъде изграден суперкомпютър,“ каза д-р Христова. Тя вярва, че това ще позволи на столицата да доразвие своя научен и иновационен потенциал. „Ние не страдаме от липса на инвеститорски интерес“, добави тя, като посочи, че бъдещият път трябва да се основава на високи стандарти, чисти и иновативни индустрии, зелена околна среда, индустриални зони, достъп до висококачествено образование, култура и спорт.

Пловдив се надява да привлече инвеститори с амбицията си да се развива като „клъстер от модерни индустриални зони около града, нарастващ център за бизнес услуги и градски туризъм“, каза заместник-кметът на града, изтъквайки страхотната демография на града, дом на нарастваща общност от над 18 000 емигранти.

South vs North Bulgaria – connectivity vs polycentrism

Силните индустриални центрове в България на юг по оста София-Пловдив-Стара Загора-Бургас привличат инвестиции с добрата си социална среда, каза пред Trending Topics SEE Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика. Те имат университети, активни млади хора, развити социални и културни системи и чудесни възможности за индустриален бизнес в периферията си. Поради това те привличат „висококвалифицирани работници и съответно осигуряват на компаниите, които работят в сектори с висока добавена стойност, много добри общи условия“, добави той, посочвайки относително ниска данъчна основа и по-евтина работна ръка в сравнение с други страни от ЕС

На север София и крайбрежният град Варна съществуват в полицентрична среда с вторични центрове, които не успяват да привлекат или задържат работници, имат по-ниска динамика на инвестициите и са по-индустриализирани в сравнение с останалата част на България. Варна е единственият регион на север, където демографските данни през последните 10 години са положителни. Градът е видял нарастващи инвестиции в местния ИКТ сектор, което от своя страна е облагодетелствало туризма.Peter Ganev, IPI Senior Researcher; Photo: Personal Archive

PetarGanev

„Пловдив, Варна и Бургас отбелязват ръст в цифровите услуги“, каза Петър Ганев. Според него тези градове предлагат големи възможности за индустриални разработки в техните периферии.

Междувременно София е във фокуса на почти всички ИКТ и аутсорсинг услуги, които предлагат най-високо средно заплащане в местната икономика.

„Всички градове се състезават за инвестиции в цифрови услуги, но ще има достатъчно за всички, включително за вторични центрове като Габрово, Велико Търново или Русе “, посочи Ганев.

Икономистът е оптимист по отношение на конкуренцията между регионите. Той вярва, че инвеститорите, които търсят парцели и работна сила в производството или услугите с висока добавена стойност, ще се насочат на юг, докато компаниите, работещи в преработващата промишленост, която има ключова роля в икономиката в почти всички български региони, освен в София, ще насочат инвестициите си в по-бедни региони, концентрирани предимно на север.

„Всичко зависи от инвестиционния профил. Добре е, че все повече региони търсят своята интелигентна специализация. Те имат екипи, които могат да помогнат на инвеститорите да намерят най-доброто за тях, и работят заедно и насочват инвеститорите към други региони. Това укрепва позициите на България като инвестиционна дестинация и определено ще има положително въздействие “, заключи Ганев.

Източник: trendingtopics.eu

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors