Cupffee и Bühler ще се борят с пластмасовите отпадъци чрез биоразградими чаши

Cupffee и Bühler ще се борят с пластмасовите отпадъци чрез биоразградими чаши

Cupffee планира да увеличи производствения си капацитет до 10 милиона чаши на месец и така да замени поне 1% от еднократните пластмасови/картонени чаши за кафе в света. С подкрепата на Bühler те са готови да поемат предизвикателството.

От 2016 г. насам Cupffee, българска стартъп компания от Пловдив, и швейцарската Bühler Group обединяват усилията си в борбата с глобалния проблем с пластмасовите отпадъци. Сега, подкрепена от натрупания ноу-хау на Bühler, Cupffee е готова да удвои производствения обем на своите продукти – ядливи, биорезградими вафлени чаши, увеличавайки въздействието си за устойчиво бъдеще.

Хрупкави чаши за кафе

В търсене на перфектната рецепта за чашите, Cupffee направи много опити, коригирайки съставките и модифицирайки сместа, пропорциите и температурата. Отне ни няколко години, за да стигнем до окончателния вариант на рецептата – казва Мирослав Запрянов. „За нас беше изключително важно чашата да не пропуска течност с часове, както и да остава хрупкава поне 40 минути. Друг важен фактор, който взехме под внимание при създаването на чашите Cupffee, беше неутралността на техния вкус, която няма да промени вкуса на напитката вътре.“

Ядливите чаши набират популярност

Чашите Cupffee се предлагат в два размера: 110 ml и 220 ml. Приготвени са от натурални овесени трици и пшенично брашно, а лекотата им ги превръща в перфектната закуска със съответно само 56 или 105 kcal. Приготвени са с изцяло натурални съставки, не са залети с шоколад и захар и са с напълно неутрален вкус.

Чашите Cupffee бързо набраха скорост и станаха популярни сред големите клиенти по целия свят, които се стремят да бъдат в челните редици със своите зелени практики и устойчиви инициативи. Сред визионерските партньори на Cupffee в нейната екологична мисия е водещата глобална компания за кафе Lavazza, която сервира своето еспресо в „чаши за бисквитки“ на редица събития като Уимбълдън, на което Джузепе Лаваца, вицепрезидент на борда на директорите на Luigi Lavazza S.p.A. и кралица Елизабет II се наслаждаваха на кафето си в чаши Cupffee.

Растеж с решения на Bühler

Екипът на Bühler в София, България, се свърза с Мирослав Запрянов от Cupffee преди шест години, за да го запознае с ползите от тестването на продукти в техния Център за вафлени иновации (Wafer Innovation Center) в Леобендорф, Австрия.

Bühler има специално модифицирано решение за формовани конуси и чаши, което би позволило на Cupffee да произвежда в индустриален мащаб, за да отговори на нарастващото търсене на клиентите.

Днес всяка година се произвеждат около 400 милиона тона пластмасови отпадъци, според доклад от 2021 г. на Програмата на ООН за околната среда (UNEP). Около 36% от всички произведени пластмаси се използват в опаковки, включително пластмасови продукти за еднократна употреба за контейнери за храни и напитки, според UNEP.

снимка на статията: cupffee.me
източник: Foodinfotech – цялата статия е достъпна тук

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors