Пловдив категорично се утвърждава като център на IT и аутсорсинг индустрията

Пловдив категорично се утвърждава като център на IT и аутсорсинг индустрията

kmet_vicepremier_prezident-400x265

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, изпълнителният директор на Консултативния съвет на Германската аутсорсинг асоциация и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откриха националната  конференция „Аутсорсинг дестинация България 2015“, която се организира за втора поредна година от Община Пловдив в партньорство с “Индъстри Уоч”.

Над 320 са участниците във форума, като броят на фирмите от IT и аутсорсинг сектора е почти 100.

„През последните години развивахме нашия град, като променяхме инфраструктурата, строяхме детски градини, променяхме живота на хората в него. Но винаги сме се насочвали към бъдещето и към индустрията на 21 век – високите технологии, за да направим така, че младите хора на Пловдив да намират своето бъдеще тук“, заяви в приветствието си към делегатите кметът инж. Иван Тотев.

„Преди 3 години и половина започнахме работа по амбициозната задача да позиционираме Пловдив на картата на световната IT индустрия и да станем привлекателно място за този сектор. Градът ни вече се утвърди като втория след столицата най-притегателен център в България за инвестиции в информационни технологии и аутсорсинг “, каза още инж. Иван Тотев. В подкрепа на думите си той посочи, че до края на годината броят на заетите в сектора ще надхвърли 5000. „Това е огромен ръст, защото преди 6-7 години техният брой бе нула“, допълни кметът на Пловдив и допълни: „Развитието на тези индустрии доведе след себе си и проектите за строителство на нови офис сгради клас А.  Това е изключително важен факт, защото офисите са новите заводи“.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев обяви навлизането и приветства с добре дошли специалистите от украинската компания Speedflow, които заедно със семействата си избраха Пловдив за бизнеса си и за свой дом.

В изказването си пред форума заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че една от най-важните задачи е осигуряване на бърза писта за издаване на сини карти за специалисти от други държави извън Европейския съюз. През следващите 10 години трябва да се осигури обучение на поне 30 000 високо квалифицирани кадри за сектора.

Вицепремиерът подчерта, че за да се даде тласък на икономическото развитие в много скоро време трябва да се приемат 2 законопроекта, които вече са подготвени и предстои да бъдат разгледани на министерски съвет. Това са законът за електронната индентификация и законът за електронното управление.

 „Само за година България се изкачи с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации и днес заслужено е на трето място в света, ползвайки се със силна репутация“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“ в Пловдив.

 Държавният глава подчерта, че през последните години сме свидетели на изключително бързо развитие в сектора на информационните и комуникационни технологии. Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%. Президентът припомни предимствата на България в този сектор като регионален център за ИТ аутсорсинг – високообразовани и доказали се специалисти, силното чуждоезиково обучение, благоприятната данъчна среда.

 Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като само за последните 12 месеца, до средата на 2015 г., техният брой е 41 000, изтъкна пред представителите на бизнеса държавният глава.  Президентът посочи, че София и Пловдив са водещите центрове за ИТ и аутсорсинг бизнес у нас. По думите на президента Пловдив се е превърнал в индустриален център на България със своите изградени мрежи от индустриални зони. Градът има и добре развита образователна система с над 40 000 студенти. Държавният глава припомни, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата 2019 г.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors