ИТ и Аутсорсинг

Процъфтяващ технологичен център

Градът е и вторият IT & BPO център в България, което успешно балансира профила на местната икономика. IT & BPO & B2B са сред най-динамично развиващите се сектори през последните години с над 200 български и международни компании и 8 000 служители заети само в IT&BPO. Тенденциите от последните години показват  ръст на работните места и предполагат увеличение с близо 5000 нови през следващите 3 до 5 години.

Развитието на сектора през последните няколко години върви ръка за ръка с изграждането на нови клас А офиси и споделени работни центрове, като последните са предпочитана работна среда за голямата общност от фрийлансъри. Бизнес клъстерите в сектора се формираха естествено с навлизането на все повече компании в града. Технологичните компании и Общината са домакини на много специализирани събития, които се стремят да популяризират индустрията и да достигнат до по-широк набор от нови таланти.

Пловдив предлага чудесни условия за създаване на компании в сферите на продуктовото развитие, финтех и блокчейн стартъпи, глобални центрове за бизнес услуги и финансови аутсорсинг компании. Градът е сред първите 10 в класацията на fDI за най-добра стратегия за преки чуждестранни инвестиции и рентабилност сред средноголемите градове за 2020 г.

България като цяло е една от най-конкурентните дестинации за аутсорсинг на бизнес процеси в света и профилът ѝ бързо премина от услуги за поддръжка на клиенти към дейности, изискващи повече знания, като финансово консултиране, научноизследователска и развойна дейност, технически анализ, анализ на данни и др.

Данни за сектора

наети в ИТ и Аутсорсинг
0

2-ри

ИТ & Аутсорсинг център в България

топ 10

Най-добра стратегия за ПЧИ
(fDI Intelligence)

местни и международни компании
0 +

ИТ и Аутсорсинг потенциал

Поради местоположението си и силно развитата образователна система градът привлича работна ръка от всички региони. Национално признатите гимназии и университети допринасят за бързото развитие на сектора и там ежегодно завършват висококвалифицирани таланти в областта на ИТ, финанси и счетоводство, езици, управление на бизнеса и други.

В Пловдив се намира единственото Гугъл Референтно Училище за Централна и източна Европа

Усилващото се търсене на висококвалифицирани служители в аутсорсинг сектора поставя основата за интензивно сътрудничество между образователните институции и аутсорсинг компаниите. Гимназиите в Пловдив имат традиция да предлагат много високо ниво на обучение, особено по математика и езици. Елитните гимназии, които функционират в града са: Математическа гимназия, Езикова гимназия „Иван Вазов“, Езикова гимназия „Пловдив“, Френска езикова гимназия, Национална търговска гимназия и др. По-голямата част от служителите на местните компании, които изискват високо ниво на владеене на чужд език или високо развити аналитични и математически познания, са завършили тези гимназии. Поради местоположението си и силно развитата образователна система градът привлича работна ръка от всички региони. 

Ученици с интензивно изучаване на език

английски
немски
френски
френски
италиански
руски

ПУ „Паисий Хилендарски” и Технически университет – София, филиал Пловдив имат дългогодишни традиции в подготовката на добри математици, програмисти, финансисти и счетоводители. Освен това Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив обучава графични дизайнери, VR специалисти, арт PR експерти и др.

Предимства спрямо другите градове

В сравнение със Столицата, която както и в други страни, служи като аутсорсинг дестинации, вторият по големина град предлага редица предимства. Пловдив като град е признат за по-високо качество на живот в сравнение със София (поради по-малко трафик и градски стрес, възможности за достигане до работното място с велосипед, обществен транспорт и др.).

Служителите в Пловдив се радват на повече възможности за спорт, култура и изкуство. В София са съсредоточени по-голямата част от висококласните работни места в държавната администрация, финансите и B2B услугите, което е фактор за по-силна конкуренция в търсенето на работна ръка. За разлика от тях пазарът на труда в Пловдив не се характеризира с толкова силна конкуренция за таланти. В сравнение с големите градове по крайбрежието работодателите в Пловдив не са изправени пред ожесточена конкуренция в туристическия бранш или внезапно напускане след края на летния сезон.

Научете повече за инвестиционните стимули.

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors