Световна компания за медицинска техника изгражда нов завод за 20 млн. лв. в Пловдив

Световна компания за медицинска техника изгражда нов завод за 20 млн. лв. в Пловдив

Със средства на Министерство на икономиката и Община Пловдив се изграждат две улици

договор инфраструктура_BTL (3)

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и кметът на Пловдив Здравко Димитров подписаха договор на стойност 1,027 млн. лв. във връзка с проекта за реализиране на високотехнологична фабрика за производство на електронна медицинска апаратура на международната компания BTL Industries Bulgaria (BTL). Инвестицията е в размер на 20 милиона лева, а очакванията са да бъдат разкрити нови 200 работни места.

Фирмата, която миналата година получи сертификат за инвестиция клас „А“, е сред водещите световни производители на високотехнологично медицинско оборудване и повече от десетилетие изработва основна част от продукцията си в града под тепетата.

Миналата седмица с решение на Министерски съвет бяха отпуснати средства от бюджета на Министерство на икономиката за строително-ремонтни дейности на прилежащата около новата производствена база инфраструктура, след като през 2019 година компанията закупи сградите на бившата фабрика „Пулпудева“ и започна процедура по сертифициране и проектиране на новия високотехнологичен завод.

„Пловдив се превърна в индустриалния център на България с динамично развитие. В условия на криза страната ни се представя много добре, тъй като сертифицираните проекти са предимно в сферата на промишлеността и във високотехнологичните услуги, като от началото на годината те са на стойност над 710 млн. лв. и са открити над 3200 работни места“, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му проектите, които министерството подпомага, свързани с инфраструктурата, са за над 700 млн. лв. и над 8000 работни места. По данни на БНБ ръстът на преки чуждестранни инвестиции за първите 7 месеца на годината е на стойност 1,7 млрд. евро или над 54% ръст на годишна база.

600 000 лева са средствата, с които Община Пловдив ще подпомогне изграждането на новата пътна инфраструктура. Парите ще залегнат в бюджета за 2021г.

Според кмета Здравко Димитров: „В условия на криза BTL показаха гъвкавост и как да бъдат актуални с обществените потребности. Подобни инвестиции осигуряват едно устойчиво развитие на града и региона като цяло. Това е първата подобна в рамките на Пловдив инвестиция и тя дава възможност за развитие на източната индустриална зона.“

Заместник-кметът Стефан Стоянов допълни, че в момента се строят 6 нови завода в Тракия икономическа зона, а компаниите, които реализират бизнеса си там, са с капацитет на наети лица на 90%, въпреки кризата от пролетта.

По време на днешната пресконференция изпълнителният директор на BTL Георги Петков обяви двете най-нови производствени линии, свързани с борбата с COVID – 19 – на респираторни маски от най-висок клас и на вентилатори за обдишване (респиратори).

Паралелно с производството на медицинска техника, последно поколение, в Пловдив компанията развива R&D (проучвания и разработки) на електронна медицинска апаратура в три направления: физиотерапия, кардиология и естетична медицина.

Уредите на компанията се продават в над 120 страни на 6 континента. С годините продуктите на BTL спечелиха световно признание и редица награди за иновации и принос за напредъка на медицината. Днес те се използват от едни от най-добрите медицински специалисти и световно известни клиники.

До края на 2021 г. се очаква новият високотехнологичен завод за производство на електронна медицинска апаратура да бъде готов.

договор инфраструктура_BTL (1)

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors