Производство

Индустриалното сърце на България

Пловдив е индустриалното сърце на България и една от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа, с над 71 000 души, заети в производството, което представлява почти 35% от местната икономика.

През последните няколко години тя стабилно се трансформира от ниско- и среднотехнологичен профил към по-високотехнологичен с много нови инвестиции в сектори като електроника, оптика и оптично оборудване, медицинско оборудване, самолети и друг вид машиностроене, и т.н.

Праг за инвестиция Клас А:

За производство - 10 милиона лв.;

За високотехнологично производство – 4 милиона лв.

Данни за сектора

заети в производството
0

#1

в страната по работна ръка

35%

от местното БВП

свободни индустриални площи
0 акра

Специализирани индустриални зони

Една от причините за успеха на Пловдив в производствения сектор е наличието на специализирани индустриални зони, обединени в публично-частното партньорство Тракия икономическа зона (ТИЗ). TEZ е един от най-големите индустриални центрове в Югоизточна Европа, където работят над 200 местни и международни компании. От създаването му повече от 3 милиарда евро са инвестирани в TEZ, като са създадени повече от 40 000 нови работни места.

Благодарение на стратегическото си местоположение и отличната свързаност, регионът се утвърди и като водещ транспортен и логистичен център с едни от най-големите европейски логистични компании. Специализираните индустриални зони около града са добре свързани, както със самия град, така и с всички основни транспортни връзки в страната.

Германският гигант Kaufland избра Пловдив за най-големия си логистичен център в Югоизточна Европа и многократно е инвестирал в разширения на базата си.

Успешни примери

Добре развитата бизнес екосистема превърна Пловдив и региона в естествен магнит за компаниите от производствения сектор. През последните няколко години град Пловдив, Тракия икономическа зона и по-широкият регион привлякоха множество инвестиции от клас А за над €500 000 000, като повечето от тях възлизат на над €20-30 милиона всяка.

През 2020 г. BTL Industries стана първият инвеститор от клас А в град Пловдив с инвестиция от 10 милиона евро. Само през 2021 г. в град Пловдив бяха осъществени редица високотехнологични инвестиции, включително съвместната на местния производител на велосипеди MaxCom и европейския гигант Pierer Group, която ще изведе Пловдив на лидерска позиция в производството на електрически велосипеди в Европа.

Градът от своя страна стана иновационен инкубатор с български стартъпи като Cupffee – първият производител на биоразградими (ядливи) чаши за кафе в Европа, и PPS Manufacturing – единствен производител в ЕС на нитрилни ръкавици за здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост. 

Научете повече за инвестиционните стимули.

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors