Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда.

Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на електрически велосипеди на пловдивската компания „Лидер-96“. В новия завод на дъщерното дружество „Е-велокс“, който е продукт на инвестиция за 50 млн. лв., вече се произвеждат моделите HoheAcht, PYRO и Cooper Bikes на немската компания, като очакванията са капацитетът да бъде 300 хил. велосипеда годишно.

Немската компания е била впечатлена от качеството на продукцията на пловдивския завод и е решила да закрие базата си в Щасфурт. Цялостното изместване на производствената дейност към Пловдив ще бъде извършено до края на годината. Едни от причините за тази промяна, които изтъкват Technibike пред Капитал, са че условията за производство в Германия са се влошили след пандемията, и цените на енергията са значително по-високи.

Справка на Капитал с Евростат показва, че България в момента се намира на 13-то място по производство на конвенционални велосипеди. Фокус на българските производители в последните години обаче са електрическите велосипеди, които са и значително по-скъпи. Най-големият български производител е пловдивската компания „Макском“, която за 2022г. е постигнала ръст от над 87% в приходите си, а увеличаването на поръчките подтикна ръководството да инвестира в разширение на фабриката на стойност 60 млн. лв. Припомняме, че през 2022г. „Макском“ и австрийската „Пиерер Груп“ обявиха и съвместна инвестиция от 120 млн. лв. за нов завод за електрически велосипеди. Другият пловдивски гигант „Лидер-96“ също отбеляза ръст през 2022г., като подобно на „Макском“ компанията също се е специализирала в производството на е-велосипеди.

Друг водещ производител на велосипеди в страната е монтанската „Крос“, която е създадена през 1995 г. През 2022 г. приходите на компанията се увеличават с 60%, достигайки близо 586 млн. лв. 

Според сайта Trade Map, разработен от Международния търговски център (ITC), през 2022 г. в България са били произведени и изнесени малко над 362 хил. традиционни велосипеда, като основните пазари са Германия, Белгия и Нидерландия.

Източник: Капитал

Recent news

Пловдивската „Лидер-96“ ще произвежда велосипедите на германската Technibike

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors