Проведе се форум за енергетика организиран от Конфиндустрия България и Община Пловдив

Проведе се форум за енергетика организиран от Конфиндустрия България и Община Пловдив

_DSC2495


„Нарастващите цени на тока и бензина ни изправят пред сериозни предизвикателства. И ние трябва да действаме сега. Ресурсите трябва да бъдат използвани ефективно, а законовите промени за изграждане на соларни паркове за собствени нужни са повече от нужни. Те ще бъдат използвани от общините и бизнеса за изграждане на фотоволтаични системи, които ще осигурят енергийна независимост.“ Това заяви кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, който откри снощи форума „План Енергетика: Състояние на сектора и решения за бизнеса“, провеждащ се в Епископската базилика на Филипопол.

Градоначалникът припомни, че Пловдив има своите примери за изграждането на енергийни системи. Такива има върху сградите на СУ „Константин-Кирил Философ“ и ДГ „Зора“ и те захранват уличното осветление наоколо.

_DSC2531

Форумът се организира от Община Пловдив и Конфиндустрия България. Целта му е да бъде разгледана актуалната ситуация в енергийния сектор и да бъдат предложени конкретни  решения за оптимизиране на енергийните разходи на фирмите. Участие взе и зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов.

В рамките на кръгла маса на тема „Ситуация и тенденции на пазара на електроенергия: между идеализъм и реализъм“ той припомни, че голяма част от детските градини и училища в Пловдив бяха санирани преди години. „Около 20-ина детски градини и училища са санирани. Така се спестяват около 1 млн. лв. от сметки за ток. За 3 години ще спестим 3-3,5 млн. лв., колкото струва изграждането на една нова градина“, каза Стоянов, който припомни, че вече 40% от уличните лампи са подменени с LED такива. Това също се отразява на разходите за енергия.

„За нас като инвеститори в България темата за енергийната ефективност е от особена важност“, каза Роберто Санторели, председател на Конфиндустрия България, Сдружение на италианския бизнес в България. „Ние вярваме, че е редно заедно да потърсим решението на актуалните въпроси, а днес един от тях е именно цената на електроенергията. Това перо се оказва непосилно за множество предприятия и затова наш ангажимент е да съдействаме с налични, адекватни и своевременни решения“, допълни още той. По думите му Конфиндустрия България е подготвила екшън план „Пътят към енергийната независимост на фирмите“, с който те да структурират енергийната си независимост и да оптимизират разходите си.

_DSC2508

Преди старта на форума делегация, водена от посланика на Италия у нас Джузепина Дзара, посети кмета Димитров. Н. Пр. Дзара запозна градоначалника с пилотен проект, който разработва посолството на Италия у нас заедно с фондация „Америка за България“ за земеделието като потенциал за развитие на туризма в региона.
DSC_1360

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors