Пловдив расте с най-бързи темпове спрямо другите големи градове

Пловдив расте с най-бързи темпове спрямо другите големи градове

През 2021-а  Пловдив изпреварва за пръв път София по годишен ръст на населението. Това става ясно от последни данни на НСИ от месец май, които показват, че Пловдив се е увеличил с 1022-а жители за изминалата година. Този факт му отрежда първото място сред големите градове в страната. Така населението на културната столица вече наброява 343 070 души – малко над 50% от всички жители в областта. От статистиката става ясно, че Пловдив и Варна са единствените областни градове, които са увеличили населението си, като морският град се е увеличил с 292 жители. Разликата между двата града също се увеличава и вече е почти 10 400 души. Област Пловдив от своя страна, въпреки че е четвърта по площ, за поредна година е втора по население с 663 900 души, или близо 10% от населението на цялата страна. Данните са на регистрациите в ГРАО. Реалните цифри са значително по-големи. 

През последните няколко години традиционно хората, заселващи се от чужбина и София в Пловдив, са повече от тези, които заминават. Бурното икономическо развитие на града, индустриалните зони и Тракия икономическа зона, бързо нарастващият дял на бизнес услугите и спечелването на титлата Европейска столица на културата и относително високото качество на живот са сред основните причини за положителното развитие на града. Добре развитата екосистема нареди града и сред най-атрактивните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа. Успоредно с интензивните позитивни трендове в местната икономика, пазарът на труда в Пловдив също се увеличава, превръщайки го в притегателен център както за хора от цяла България, така и – от чужбина. Над 20 хил чужденци живеят и работят в Пловдив по данни от 2021. 

“Очакваме тенденцията за нарастване на града да се запази. Основните двигатели на икономиката ще продължат да бъдат мехатрониката и машиностроенето в производството, аутсорсинг индустрията и финансите в бизнес услугите, както и традиционно силната търговия”, сподели зам.-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов. “Добре разпределената икономика на региона създава все по-атрактивни възможности за работа и това привлича десетки хиляди хора всяка година”, допълва още той.

5
3
logo_ovr-en

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors