Пловдив е лидер по ръст на сделките с имоти

Пловдив е лидер по ръст на сделките с имоти

1920px-View_to_District_West_in_Plovdiv_1

Пазарът на недвижими имоти в България продължава да расте с бързи темпове въпреки пандемията. Сделките с имоти нарастват със 17% на годишна база през настоящата 2021 г., показват данните на Агенцията по вписвания към края на месец март.

За първите 3 месеца на годината у нас са сключени общо 44 113 сделки с недвижими имоти или – с 6416 повече спрямо същия период на миналата година.

Сред десетте най-големи по население града, Пловдив заема челната позиция по процентно нарастване на продажбите на имоти с впечатляващите 34,1%. По абсолютна стойност, градът се нарежда след столицата с 3644 сделки. София е постигнала общо 6683 сделки или – ръст от 26% на годишна база.

Пандемията от коронавирус и поредният локдаун доведоха до нова тенденция при недвижимото имущество – увеличено търсене на селски имоти с цел уединение и постигане на хармония сред природата. Засиленият интерес се появява още в края на миналата година. Най-желаните жилища все пак остават апартаментите, поне – в големите градове. “Селските имоти и вилните зони винаги са били атрактивни само за една определена част, търсещи дадена зона на спокойствие, но най-масовото търсене е на апартаменти – било то с цел инвестиция или за собствено ползване”, споделя пред Actualno.com Кристиян Калинов, който е брокер на недвижими имоти.

Що се отнася до покупката на индустриални имоти през 2020г., в Пловдив са преобладавали покупко-продажбите в сравнение с наемните отношения. Търсени са малки до средни помещения и площи, като се предвижда, след края на пандемията, да се повиши отново търсенето на по-големи по обем производствени и складови площи.

„Най-голяма беше активността в София и Пловдив, следвани от Благоевград и Петрич. Клиентите бяха предимно компании от хранително-вкусовата промишленост, както и търговията с промишлени продукти“, казва пред investor.bg Симеон Митев, собственик на платформата БГСКЛАД.

В останалите големи български градове също се отбелязва ръст – Варна е част от челната тройка с 2578 сделки, отчитайки нарастване от 0.9%.

Сделките с недвижими имоти в Бургас възлизат на 1423 броя към края на месец март, което е ръст от 12.5%. В Стара Загора са сключени 1102 сделки за периода, като същите се увеличават с 3.8% на годишна база. 1010 сделки са вписани в Русе, което е спад от 0.8% спрямо първите три месеца на 2020 г., показват данните от Имотния регистър.

Има раздвижване и в по-малките населени места. Сделките в Плевен достигат 991 броя, нараствайки с 20% спрямо миналата година. Покупко-продажбата на недвижими имоти в Сливен скача с 24% на годишна база до общо 745 сделки. 711 броя сделки са отчетени в Добрич, което е леко повишение от 2.44%.

Спад от 11.5% в сделките с имоти отчита статистиката във Велико Търново, където, за първите 3 месеца на тази година, са реализирани 648 броя покупко-продажби.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors