Пловдив е втори ИТ и аутсорсинг център в България

Пловдив е втори ИТ и аутсорсинг център в България

Пловдив е вторият IT и аутсорсинг център в България и по брой дружества, и по брой заети, които надвишават 7000 души. Предвид тенденциите тази бройка се очаква да нарасне с близо 5000 души в близките години.

ofis

Секторът на изнесените услуги е един от най-бързо развиващите се в цяла България и пандемията не само не промени това, но и го подсили. През ноември 2021 г. Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) публикува своя годишен доклад за развитието на индустрията, според който към края на 2020 г. аутсорсинг и IT компаниите в България имат приходи 3.3 млрд. евро, което представлява 6.6% от БВП на страната (за 2019 г. 5.5%).

Огромната част от тези приходи и наети се намират в София, но с прегряването на столичния пазар на труда все повече компании се насочват към другите големи градове – и тук Пловдив заема важно място. Според изследването на AIBEST за 2020 г. 90 компании имат офиси и оперират в Пловдив. От тях 39 са с централа там, а останалите 51 са втори офис на компания, която се управлява от друг град в България, най-често София. По данни на Община Пловдив компаниите в града надвишават 200, както български, така и международни, и се отчита потенциал за разрастване с 5000 работни места в близките 3 до 5 години.

Пловдив, естествено, е и най-предпочитаният втори град – по показателя компании с вторичен офис той е лидер в страната. Служителите в сектора в града са над 7000, което отрежда на Пловдив второто място след столицата. 

Топ 10 на най-големите аутсорсинг компании базирани в Пловдив

 СегментПриходи в хил. лв. за 2020 г.Служители ноември 2021 г.
Ес би Тек (Глобъл) Лимитед – клон България (DraftKings)BPO96 6341025
Риуорд ГейтуейITO9 335272
Буланет (Delasport)BPO6 886202
м+в МедиаНетуърксITO5 453212
ПрограмистаITO5 17556
СФБITO4 84929
Сайбиз БългарияBPO4 76590
Ескюей сървизITO3 59734
ВискомпITO3 38660
КодарITO3 22461

Георги Грозев, създателят на пловдивската „Вискомп“, основана в партньорство с немското дружество Euroweb Group, споделя за своят опит пред Капитал – “Направихме аутсорсинг фирма заедно с дружеството, за което работех в Германия. Там имаше проблеми в намирането на персонал, а България тъкмо беше влязла в Европейския съюз и беше логична стъпка. Все още нямаше на пазара почти никой, поне в Пловдив, а аз съм и пловдивчанин и това беше една от причините. Тогава беше модерно да се прави в София, а в Пловдив имаше една-две по-големи фирми. Смятахме, че тук е по-добър потенциалът да намерим по-качествени кадри. По-важно да намериш свестни и кадърни хора и да ги обучиш да вършат това, за което ги наемаш”, казва Грозев. Като една от първите IT компании в Пловдив “Вискомп” е дала старт за немалко специалисти в града. През следващите две години Грозев очаква фирмата да увеличи служителите си с още около 30 души, които ще извършват поддръжка и мониторинг на отдалечени системи.

Бурното икономическо развитие на Пловдив, водено от положителния механичен прираст, превърна града в притегателно място за метни предприемачи и чуждестранни инвеститори, като се очаква ИТ и аутсорсинг секторът да продължи да се развива с бързи темпове.

Цялата статия може да прочетете в Капитал на следния адрес: https://bit.ly/3Ks9teL 

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors