Пловдив беше представен в САЩ като водеща инвестиционна дестинация в Югоизточна Европа

Пловдив беше представен в САЩ като водеща инвестиционна дестинация в Югоизточна Европа

Високотехнологични производства с включени R&D центрове (за научно-изследователска и развойна дейност) са бизнес направленията върху които Пловдив трябва да насочи усилията си през следващите години. Задачата пред икономиката не само в Пловдив, но и в страната е максимално бързо да се трансформира в такава, която да носи по-висока добавена стойност, за да се вдига устойчиво и стандарта на живот. Този коментар направи Стефан Стоянов, заместник-кмет с ресор бизнес развитие на Пловдив, по време на бизнес форум, организиран от Българската агенция за инвестиции в САЩ. Той участва в две конференции, част от форума, които се проведоха в двата най-големи щата – град Сънивейл, Калифорния и техният Plug and Play Tech Center – най-големият акселератор в света, както и щата Орегон, в който се намира един от най-големите научни центрове за трансфер на технологии.

Бизнес посещението беше с фокус върху IT индустрията и стартъп компаниите. А по думите на Стоянов България има своето поле за изява в САЩ, тъй като ниските данъци и относително ниските разходи, сравнено с другите членки на ЕС, остават добра предпоставка за успешен бизнес у нас. Българската делегация беше водена от изпълнителния директор на БАИ Богдан Богданов, който освен общите презентации успя да представи страната и пред потенциални компании, които имат интерес към нашия регион или вече са навлезли в България, но търсят по-широко презентиране. Такава се оказва компанията „Санмина“, която вече е навлязла на българския пазар през миналата година – именно в Пловдив. За срещата с нейни представители Стефан Стоянов коментира: „Санмина направи преди година голямо придобиване, с което изкупи дивизията за осветителни системи на германската Осрам, имат нов американски мениджмънт от година и развиват своята продукция. На тази среща в централата на „Санмина“ бяхме с Богдан Богданов и Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на AmCham. Срещата ни позволи да разкажем повече за страната ни, понеже и двамата мениджъри на високо ниво все още не са идвали в България, и им предстои да идват през февруари. Отделно те разказаха какви са интересите им, какво прави въобще компанията и накъде мисли да се развива.“

Българската бизнес и стартъп среда беше представена от гледната точка на американския бизнес експат, живеещ в страната ни и понастоящем главен изпълнителен директор на Hill City Global Sofia, Райън Фишър.

В Пловдив живеят близо 24 хил. експати, което пък от инвестиционна гледна точка показва, че регионът се интернационализира и има достатъчно таланти, за да се развиват производства, бизнеси и търговия. А за Стоянов този факт само допълва картината, в която Пловдив се утвърди като една от водещите индустриални зони в Югоизточна Европа и продължава да привлича международни компании. „Имаме една голяма задача като държава и като местни власти – да продължим да популяризираме позитивните страни на България. Следващите няколко години трябва максимално да се възползваме от това. На нас вече като страна не ни трябва всеки инвеститор, който би проявил интерес, а по-скоро по-високотехнологични производства, включени с научни центрове разработки, бизнес услуги, тоест там, където могат да се плащат по-високи заплати“, допълва още заместник-кметът.

Бизнес посещението се проведе в рамките на проект „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors