Одело България с нов завод край Пловдив

Одело България с нов завод край Пловдив

Производителят на светлини за автомобили „Одело България“, част от турския Bayraktarlar Holding, откри втората си фабрика край Пловдив. След като през 2019 г. компанията започна серийно производството за Mercedes и други големи автомобилни компании, от април е в действие и завод за резервни части.

Така, след като повиши приходите си до близо 49 млн. лв. през 2021 г., за тази година предприятието очаква да добави още 70% към оборота си. С построяването на новия завод Одело на практика разделя производството на автомобилни светлини, като в първата сграда остава серийното, а във втората се обособява това за резервни части. Компанията планира и изграждането на трета фабрика, с която да си осигури необходимите електронни компоненти за производството.

Снимка: Капитал

Одело изнася основно за Европа, но от началото на тази година вече има директен експорт и към Китай и САЩ. Компанията работи основно за „голямата тройка“ производители на автомобили – Mercedes, BMW и Audi, като прави задните светлини за всички модели и марки в тези групи. Това включва Mini и Rolls-Royce на BMW, Mercedes и Smart на Daimler, както и най-голямата група на Volkswagen – Audi, Volkswagen, Porsche, Lamborghini, Bentley, Skoda и SEAT.

Компанията обмисля използване и на зелена енергия. „Опитваме да се възползваме от насърчителните мерки на българската държава и еврофондовете. В момента проучваме възможността да закупим и инсталираме на покрива на двете фабрики собствени слънчеви панели и колектори“, заяви пред Капитал Димо Николов – мениджър Човешки ресурси в Одело.

Източник: Капитал – цялата статия тук

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors