Н. Пр. Херо Мустафа посети първото Google референтно училище в Източна Европа

Н. Пр. Херо Мустафа посети първото Google референтно училище в Източна Европа

Н.-Пр.-Херо-Мустафа-ЕГ-Иван-Вазов-9

Посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа беше на гости на Езикова гимназия “Иван Вазов” в Пловдив по покана на кмета Здравко Димитров, за да види на практика как работи първото референтно Google училище в Източна Европа. Нейно Превъзходителство влезе в два реални учебни часа на 9-и клас – по история на испански и по физика, след което официалните гости имаха възможност да дискутират с група ученици ползите от облачните технологии в училище и проекто базираното обучение.

“Днес аз съм тук не само като посланик, но и в ролята си на майка на две деца на 4 и 6 годишна възраст. Изключително съм впечатлена от това, което виждам – будни, умни деца, обучаващи се с възможно най-модерни технологии. Това е пример за България и за бъдещето”. С тези думи се обърна към учениците Н. Пр. Херо Мустафа и добави: “Поздравявам директорката Вихра Ерамян, кмета Здравко Димитров, зам.-кмета по образование Стефан Стоянов и всички учители и ученици за положените усилия да направят училище на световно ниво в Пловдив”.

Кметът Здравко Димитров представи на Нейно Превъзходителство образователните инициативи на Община Пловдив. “Дигитализацията на учебния процес, особено последните две години, в ситуация на пандемия, когато се наложи принудително дистанционно обучение, показа на всички ползата от технологиите в образованието”, каза той и допълни, че общината ще продължи да отделя средства за тези програми и занапред.

“Пловдивските училища са водещи в Източна Европа по въвеждане на облачни технологии. Целта ни е с най-добрите платформи в света да направим образователната система по-ефективна. Щастливи сме, че можем да разчитаме на партньори като Google и Microsoft за дигитализацията на учебния процес”, заяви зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.

Н.-Пр.-Херо-Мустафа-ЕГ-Иван-Вазов-2

Припомняме, че Пловдив е първият град в България, който стартира програма за дигитализация на образователния процес още през 2016 г., за да може да отговори на изискванията на развиващата се икономика в региона. В резултат на това  се подобри комуникацията между учители и ученици, интерактивните уроци станаха по-интересни за децата и се оптимизираха административните процеси. Добрите резултати доведоха до въвеждането на облачните технологии във всички 52 пловдивски училища към 2019 г., което им позволи да преминат безпроблемно към онлайн обучение по време на пандемията.

Като следваща стъпка от дигитализацията на образованието общината предприема въвеждане на обучение 1:1 – работи се изцяло в дигитална среда без хартиени учебници и материали, всеки ученик и учител разполага със собствен персонален компютър и индивидуални акаунти. Това позволява на децата да учат навсякъде и по всяко време, да бъдат гъвкави, креативни и в крак с новите технологии. Така през 2020 г. ЕГ “Иван Вазов” става първото Google референтно училище в Източна Европа и въвежда метода 1:1.

Вече шеста година продължава развиването на облачните платформи в училищата. Специално за тази програма Община Пловдив има 5 международни награди. Навлизането и използването на съвременни технологии в класните стаи в пловдивските училищата е на нивото на скандинавските държави. Пловдив заема една от лидерските позиции въобще на континента. Близо 40 % от учителите са обучени, а над 90 % от децата над 4 клас използват ежедневно служебните си акаунти в учебния процес.

1:1 е проектно базирано обучение, което подготвя учениците за нуждите на развиващата се икономика и изгражда в тях качества, които се търсят от бъдещите им работодатели като критично мислене, анализ, основи на интернет културата, работа в екип, креативност. Уроците са много по-интересни, интерактивни, достъпни и позволяват на децата да участват ефективно в оформянето на образователния процес.

Освен ЕГ „Иван Вазов“ още 13 училища, или общо 55 паралелки, не използват хартиени учебници и тетрадки, а учениците работят с персонални лаптопи. В ЕГ „Иван Вазов“ от тази година целият 8 клас, общо 9 паралелки, работят изцяло само с персонални устройства, а целта на училището е в следващите две години всички ученици от езиковата гимназия да преминат към 1:1. За реализирането на тази програма Община Пловдив получи огромна подкрепа от Министерство на образованието, което закупи над 80 000 устройства за електронно обучение в страната и част от пловдивските училища се възползваха активно.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors