ЕФИКАСЕН.

РАЗВИТ.

СВЪРЗАН.

Защо Пловдив?

Ефикасен.

Сред ТОП 10 на градовете с най-добра стратегия за ПЧИ и рентабилност според fDi intelligence.

Развит.

Индустриалното сърце на България и процъфтяваща IT&BPO дестинация.

Свързан.

Стратегически разположен като пресечна точка на три паневропейски коридора.

население
(метрополия)
експати
нови жители
(2021)
млрд.
Дългосрочни Материални Активи (2018-2020)

Вашата нова инвестиционна дестинация

Пловдив е мястото, където най-бурно се развива новата българска индустрия и притегателна точка за преки чуждестранни инвестиции. Формулата на успеха се състои от комбинация между високо качество на живот, добре развита образователна мрежа и нарастващото население.
Фиксиран корпоративен данък (10%), многобройни стимули за инвеститори, единна точка за контакт и цялостен пакет услуги за инвеститори, предоставен от Община Пловдив – включващ предварителни проучвания и консултации, подкрепа за набиране на персонал, реклама в местни медии и др.
Една от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа, с повече от 200 местни и международни компании и над 71 000 заети в сектора. Бързо развиваща се IT&BPO дестинация с над 7000 служители и предпочитана дестинация за фрийленсъри.
Добре развита, модернизирана, дигитализирана и разнообразна училищна образователна система, с водещи дуални профили на обучение и над 42 000 ученици. Мрежа от 8 университета, с 35 300 студенти с традиции в бизнес, инженерни, езикови и ИТ сфери – също допринася за растящата икономика на Пловдив.
Добър баланс между работа и личен живот, уникалната атмосфера и богатата гама от културни, спортни и развлекателни дейности, правят Пловдив едно от най-привлекателните места за живеене и работа в Югоизточна Европа.

Местна икономика

Пловдив е сред най-предпочитаните nearshoring дестинации в Югоизточна Европа както в производствения, така и в сектора на услугите, което значително трансформира структурата на местната икономика. С БВП в размер на 4,9 милиарда евро/година – икономиката на Пловдив е втора по големина в страната.

Благодарение на благоприятната бизнес среда, компаниите почти всяка година разширяват производствения си капацитет, откриват нови фабрики и инвестират близо 900 млн. евро в ДМА. IT&BPO секторът допринася за близо 5% от тези инвестиции.

Индустриален лидер

В регионът се намират едни от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа, където оперират повече от 200 местни и международни компании. Секторът е и лидер по работни места – над 71 000, повече от 20 000 от тях в автомобилостроенето и мехатрониката. Това помогна за утвърждаването на Пловдив като лидер в сектора, който формира над 1/5 от добавената стойност на същия за страната. В следствие от това производството е допринесло за около 40% от икономиката на региона през 2020 г.

Благодарение на стратегическото си местоположение и отличната свързаност, регионът се утвърди и като водещ транспортен и логистичен център. Специализираните индустриални зони около града са добре свързани, както със самия град, така и с всички основни транспортни връзки в страната.

Процъфтяващ ИТ и Аутсорсинг център

Градът е вторият IT & BPO център в България, което успешно балансира профила на местната икономика. IT & BPO & B2B са сред най-динамично развиващите се сектори през последните години с над 200 български и международни компании и 8 000 служители заети само в IT&BPO. 

Тенденциите от последните години показват ръст на работните места и предполагат увеличение с близо 5000 нови през следващите 3 до 5 години.

Водещи инвеститори в Пловдив

Последни новини

Пентакс Медикъл със сертификат Клас А

ПЕНТАКС МЕДИКЪЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД получи сертификат клас А за инвестиционен проект „Разширяване на производствения капацитет на бронхоскопи за еднократна употреба”. Компанията ще реализира своя проект

Повече

И в „Тракия икономическа зона“ очакват инвестиция за един милиард

Частната индустриална зона край Пловдив „Тракия“ също е на път да привлече едномилиардна инвестиция, която ще даде тласък на нейното разрастване. Това се похвали пpeд Вlооmbеrg ТV инж. Πлaмeн Πaнчeв,

Повече

Готови сте да инвестирате?

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors