ЕФИКАСЕН.

РАЗВИТ.

СВЪРЗАН.

Защо Пловдив?

Ефикасен.

Сред ТОП 10 на градовете с най-добра стратегия за ПЧИ и рентабилност според fDi intelligence.

Развит.

Индустриалното сърце на България и процъфтяваща IT&BPO дестинация.

Свързан.

Стратегически разположен като пресечна точка на три паневропейски коридора.

жители
(метрополия)
експати
нетна миграция
+
миграция от други страни
%

Вашата нова инвестиционна дестинация

Пловдив е мястото, където най-бурно се развива новата българска индустрия и притегателна точка за преки чуждестранни инвестиции. Формулата на успеха се състои от комбинация между високо качество на живот, добре развита образователна мрежа и нарастващото население.
Фиксиран корпоративен данък (10%), многобройни стимули за инвеститори, единна точка за контакт и цялостен пакет услуги за инвеститори, предоставен от Община Пловдив – включващ предварителни проучвания и консултации, подкрепа за набиране на персонал, реклама в местни медии и др.
Една от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа, с повече от 200 местни и международни компании и над 71 000 заети в сектора. Бързо развиваща се IT&BPO дестинация с над 7000 служители и предпочитана дестинация за фрийленсъри.
Добре развита, модернизирана, дигитализирана и разнообразна училищна образователна система, с водещи дуални профили на обучение и над 42 000 ученици. Мрежа от 8 университета, с 35 300 студенти с традиции в бизнес, инженерни, езикови и ИТ сфери – също допринася за растящата икономика на Пловдив.
Добър баланс между работа и личен живот, уникалната атмосфера и богатата гама от културни, спортни и развлекателни дейности, правят Пловдив едно от най-привлекателните места за живеене и работа в Югоизточна Европа.

Местна икономика

Пловдив е сред най-предпочитаните nearshoring дестинации в Югоизточна Европа както в производствения, така и в сектора на услугите.

С БВП в размер на 4,9 милиарда евро/година – икономиката на Пловдив е втора по големина в страната.

Благодарение на благоприятната бизнес среда, компаниите почти всяка година разширяват производствения си капацитет, откриват нови фабрики и инвестират стотици млн. евро в ДМА. 

Водещи инвеститори в Пловдив

Индустриален лидер и бързо развиващ се ИТ и бизнес център

Регионът е дом на някои от най-бързо развиващите се индустриални зони в Югоизточна Европа, които наред със стратегическото му местоположение и отличната свързаност превърнаха Пловдив във водещ производственлогистичен и транспортен център в Югоизточна Европа.

Освен водещата си роля в Аутомотив сектора и машиностроенето, които съставят 25% от добавената стойност на същите за страната, Пловдив бележи динамична експанзия и в IT&BPO сектора.

Това е най-бързо развиващият се сектор в местната икономика с потенциал за растеж с 5000 служители през следващите 3 до 5 години.

Добре развита мрежа от училища и университети подпомага развитието на местната икономика, като произвежда висококвалифицирани инженери, техници, електротехници, както и двуезични и многоезични таланти в сектори като ИТ, финанси, счетоводство, правни науки и др. 

Изтеглете проучванията

Последни новини

Готови сте да инвестирате?

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors