Население

В Южен централен район живеят близо 1,4 милиона души към 2022 г., като населението, живеещо на 45 минути от индустриалните зони на Пловдив, е почти 800 000 души.

Пловдив е дом и на над 24 000 чужденци, които живеят, работят и учат тук – като общността на емигранти нараства с 10% всяка година, а за 2022г. е отбелязала ръст от почти 30%. Балансът  между работа и личен живот и уникалната културна атмосфера, които Пловдив предлага, привличат хора от цял свят.

Чужденци​
+
Население (метрополия)​
Студенти
+
Население под 45г.

Високо качество на живот

По-малко трафик и градски стрес, възможности за достигане до работното място с велосипед, обществен транспорт и редица други предимства, позволяват на местните жители да прекарват повече време с приятели и/или да се наслаждят на града и неговите много спортни, културни и арт събития.

Високото качество на живот в Пловдив привлича хора от цялата страна и чужбина, като последните официални данни показват, че град Пловдив е най-бързо разрастващият се сред големите градове в България.

Освен това тенденциите през последните няколко години показват, че броят на хората, които се преселват от чужбина и София в Пловдив, е много по-голям от тези, които напускат. Рекордните 18 000 души са се заселили в града през 2020 и 2021 г., повече дори от Столицата.

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors