Международен форум на Българската агенция за инвестиции, с участието на Община Пловдив, ще се състои днес в Силициевата долина

Международен форум на Българската агенция за инвестиции, с участието на Община Пловдив, ще се състои днес в Силициевата долина

Българската агенция за инвестиции (БАИ) организира днес в град Сънивейл (в Силициевата долина), щата Калифорния, международен бизнес и инвестиционен форум в рамките на проект „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Събитието е фокусирано върху секторите „Аутсорсинг“ и „Информационни технологии (ИТ)“ и е част от роудшоу, завършващо на 8 декември в Портланд, щата Орегон.

В началото на конференцията изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов ще отправи приветствие към участниците и ще представи ръководената от него институция, както и България като инвестиционна дестинация.

По време на първия панел водещ лектор ще бъде Райън Фишър – бивш вицепрезидент на „Банк ъв Америка“ (Bank of America) в централата й в Шарлът, Северна Каролина, който в момента работи в България като главен изпълнителен директор на „Хил Сити Глобал София“ (Hill City Global Sofia). Той ще запознае аудиторията с българската бизнес и стартъп среда от гледна точка на американския бизнес – местоположение, предимства, смесен капитал, недостатъчно обслужвани региони, достъп до финансиране, пазарен достъп до ЕС и Азия.

Виктор Манев – лицензиран управленски консултант (СМС), съосновател и партньор на „Импетус Капитал“ (IMPETUS Capital), ще представи възможности за финансиране за американски стартъпи в Европа, предимства и възможности за допълнителни кръгове на финансиране на стартиращи компании и за достъп до световните пазари през Европа и България.

В първия панел участие се предвижда да вземат също Здравко Здравков и Димитър Митков – основатели на „Аут2Баунд“ (Out2Bound), водеща българска компания, предоставяща услуги в областта на продажбите и продуктовата поддръжка на американски стартъпи в Европа, която неотдавна бе придобита от американската „Маркетстар“ (Marketstar). Те ще разкажат как стартъп от САЩ може да развие глобална мрежа за продажби и поддръжка на продукти и ще представят възможностите, които България предлага за продажби на американски стартиращи компании и малки и средни предприятия (МСП).

Вторият панел ще бъде посветен на практически бизнес насоки за стартъпите в България. Водещ лектор в него ще бъде Иван Михайлов – главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България (AmCham) и бивш главен изпълнителен директор на „Вистеон Аутомотив“ (VISTEON Automotive), бивш регионален директор в „Джонсън контролс“ (Johnson Controls), член на борда на „Аутомотив клъстер България“ и член на Съвета на настоятелите на Технически университет – София. Михайлов ще говори за условията и благоприятната среда в България и Европа за американските МСП и стартиращи фирми.

С ИТ сектора и стартъп общността в България, и по-конкретно опита с чуждестранни стартъпи, ще бъде свързана лекцията на Недялко Дервенков – изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO).

Омуртаг Петков – съдружник в адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (DGKV), с правна практика в ЕС и САЩ, член на Нюйоркската адвокатска колегия, ще запознае аудиторията с регулацията в областта на цифровите потоци между ЕС и САЩ, с Общия регламент относно защитата на данните (GDPR) и защитата на личните данни, корпоративното и данъчното право, цифровото законодателство, правната помощ за американски стартиращи и разрастващи се компании в Европа.

„Разходи за правене на бизнес в България като европейски център, разходи за офис и персонал, лекота при създаването на бизнес“ e тема, която ще развие Гергана Анева – главен изпълнителен директор и управляващ директор в „Руд Педерсен България“ (Rud Pedersen Bulgaria), бивш директор в Държавна агенция „Електронно управление“.

Борислав Славчов – главен изпълнителен директор на Американо-български център за иновации и трансфер на технологии, „Ей Би Си Иновейшънс“ (ABC Innovations); експерт по програма „Хоризонт 2020“, ще изнесе лекция, свързана с безвъзмездните средства от ЕС за научноизследователска и развойна дейност, достъпни за американски стартъпи за иновации и разрастващи се компании в Европа.

В състава на делегацията от България влизат още заместник-кметът на София по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов, заместник-кметът на Пловдив по направление „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Форумът ще завърши с дискусионен панел.

Вчера българската делегация посети в Сънивейл технологичния център „Плъг енд Плей“ (Plug and Play Tech Center), който свързва най-големите корпорации с най-добрите стартъпи в света чрез фокусирани върху индустрията ускорителни програми в Силициевата долина и извън нея.

Втората конференция на БАИ, която ще постави акцент върху секторите „Електроника“ и „Информационни технологии“, ще се проведе на 8 декември в Портланд, щата Орегон.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors