МВФ повишава прогнозата за икономическия растеж на България до 3,9% тази година

МВФ повишава прогнозата за икономическия растеж на България до 3,9% тази година

Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на България да нарасне с 3,9% тази година, преди да се забави до 3%, според последния доклад за световната икономическа перспектива.

Прогнозата на МВФ за икономическия растеж на България през 2022 г. показва значителна промяна спрямо април, когато прогнозира растеж от 3,2% тази година, последван от ускорение до 4,5% през 2023 г.

Като цяло докладът прогнозира, че глобалният растеж ще се забави от 6% през 2021 г. до 3,2% през 2022 г. и 2,7% през 2023 г., което е спад от 3,6%, прогнозирани от фонда както за 2022 г., така и за 2023 г. в своя доклад за световните икономически перспективи през Април.

„Глобалната икономика продължава да е изправена пред сериозни предизвикателства, формирани от продължаващите ефекти на три мощни сили: руската инвазия в Украйна, криза на разходите за живот, причинена от постоянния и разширяващ се инфлационен натиск, и забавянето в Китай“, докладът казах.

„Повече от една трета от световната икономика ще се свие тази или следващата година, докато трите най-големи икономики – Съединените щати, Европейският съюз и Китай – ще продължат да се бавят. Накратко, най-лошото тепърва предстои и за много хора 2023г. ще се усети като рецесия.“

МВФ прогнозира, че глобалната инфлация ще нарасне от 4,7% през 2021 г. до 8,8% през 2022 г., преди да спадне до 6,5% през 2023 г. и до 4,1% до 2024 г.

Прогнозата за инфлацията за България беше 12,4 на сто тази година, спрямо 2,8 на сто през 2021 г., но забавяйки се до 5,2 на сто през 2023 г.

„Рисковете за перспективите продължават да са надолу. Като цяло те са повишени, защото светът се бори с въздействието на руската инвазия в Украйна и забавянето на икономическата активност, тъй като централните банки увеличават усилията си за потушаване на инфлацията, и продължаващата пандемия“, каза Фондът.

Въпреки че инфлацията е все по-важна, компаниите все още виждат Covid-19 като доминиращ риск и продължаващият висок брой споменавания на Covid-19 в докладите за приходите на фирмите може да отразява продължителния ефект на пандемията върху пазарите на труда
и веригите за доставки, каза МВФ.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors