„Либхер хаусгерете“ ще расте умно с по-голям развоен център в Пловдив

„Либхер хаусгерете“ ще расте умно с по-голям развоен център в Пловдив

След като построи три завода в България, германската група Liebherr избира страната и за център на умния си растеж. Базираната в Пловдив „Либхер хаусгерете Марица“, която произвежда бяла техника и е първата инвестиция на концерна зад граница, вече разширява екипа си за развойна дейност, който ще разработва по-сложни софтуерни продукти и електроника за изделията на групата. Това е част от глобална стратегия на Liebherr за превръщането на българската компания в R&D център за сектора за домакински уреди и за разширяването на пазарите в Европа, Азия и САЩ.

„Това ще позволи на производството ни да е много по-гъвкаво и с възможност за по-бърза реакция на нуждите на пазара. По този начин ще можем и да планираме по-ефективно нашето бъдеще“, коментира Пламен Тотев, ръководител на отдел „Електроника и софтуер“ в „Либхер хаусгерете“.

Затваряне на кръга

Развойната дейност в „Либхер хаусгерете“ се дели на два вида – за краен продукт и за компоненти, обяснява Тотев. Тази за краен продукт включва в себе си асемблирането на уредите, както и проверката на тяхната технологична изправност и е налична още от създаването на фирмата.

Втората част – тази за компоненти, навлиза в българския завод през 2016-17 г., като преди това се е изпълнявала изцяло от външни доставчици с индиректното участие на инженери от компанията. С изграждането на това звено от „Либхер хаусгерете“ успяват постепенно да постигнат независимост от външните си доставчици и да започнат изграждането на собствено ноу-хау в развойната дейност на електроника и софтуер. Разширяването на екипа ще даде допълнителна самостоятелност и ще повиши ефективността на операциите, защото развитието на даден компонент и после интегрирането му в крайния продукт ще могат да се извършват паралелно, а не последователно.

„Ние все още нямаме човешкия капацитет, за да задоволим нуждите на фирмата и затова трябва все още да залагаме и на външни доставчици за развой на някои компоненти или производството им. Това обаче не е ефективен процес, защото при нуждата на скоростна промяна в компонентите тепърва трябва да изготвим ново задание или да имаме дискусия с доставчиците, а после те самите трябва да задействат своите процеси и всичко става много бавно“, коментира Тотев.

Нови технологии и бъдещи проекти

Какво предстои в завода в Пловдив може да се види от обявения нов високотехнологичен проект, който ще е насочен към проектиране и изграждане на софтуера и електрониката на хладилна техника. Това ще включва разработване на управление от разстояние, наблюдаване на потреблението, IoT, изграждане на връзка чрез Bluetooth и др. технологии, които впоследствие при съвместимост могат да се използват и в продуктите от друг клас в центровете на групата в Германия и Австрия.

„В момента вървят голям набор развойни проекти и има заявки за такива, които ще започнат в следващите няколко години. Това се дължи на глобалната стратегия за разширяване на пазарите и за предлагането на нови видове модели. В тази връзка ни е необходим капацитет и ние разширяваме екипа. Търсим разработчици на вградени системи, дизайнери на потребителски интерфейс, софтуерни тестери и електронни инженери, които работят по няколко проекта едновременно в международна среда заедно с колегите от Германия и Австрия“, коментира Тотев.

Според представители на „Либхер хаусгерете“ всеки един от развойните проекти трае средно между 1 и 2 години. Това се дължи и на нуждата от бърза иновация на пазара, движена от все по-високите технологични изисквания на крайните потребители.

Източник: Капитал
Прочетете цялата статия тук

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors