Капитал: Пловдивските компании са сред лидерите по ръст на приходите за 2022г. в сектора за машини и оборудване

Капитал: Пловдивските компании са сред лидерите по ръст на приходите за 2022г. в сектора за машини и оборудване

Цялото съдържание на статията може да прочетете на следния линк

Като цяло три четвърти от компаниите в топ 40 [за страната] растат с двуцифрени темпове през 2022 г., а само 3 отчитат лек спад на приходите.

Темата накратко

  • Ръстът на приходите на най-големите компании [в България] в сектора се ускорява до 28.7% през 2022 г.
  • Повишението е резултат от засиленото търсене и възстановените доставки след пандемията, но роля играе и инфлацията.
  • Прогнозите за 2023 г. като цяло са за допълнителен ръст, по-слаба година очакват производителите на велосипеди.

От класацията липсват големи компании като производителите на автомобилни компоненти „Костал България аутомотив“, „Теклас – България“ и „Язаки България“, които не предоставиха данни. Ако се съди по резултатите им за 2021 г., те биха добави близо 1.7 млрд. лв. към общия оборот.

Триото на първенците

Вероятно заради отсъствието на тези компании, но и заради силния си ръст от над 87%, начело на класацията сега застава пловдивският производител на велосипеди „Макском“, чиито приходи вече достигат близо 750 млн. лв. Наскоро от компанията коментираха за „Капитал“, че в началото на 2022 г. поръчките са били три пъти над капацитета на завода. Затова и през миналата година „Макском“ започна инвестиция за 60 млн. лв., като разшири производствените си площи, а през тази година изгражда и собствен логистичен център. Основната причина за скока на приходите обаче е промяната в портфолиото и по-високата средна цена на продуктите. „Това не е свързано с инфлацията, а с мигрирането от конвенционални към електрически велосипеди“, уточни финансовият директор Николай Бояджиев. По думите му делът на електрическите версии е 80% от производството, а цената при тях нараства от 900 на 1200 евро.

На втора позиция се изкачва и друг пловдивски представител – производителят на медицинска апаратура „БТЛ индъстрийз“, който расте с повече от 42%, след като предходната година практически удвои оборота си. С печалба от близо 189 млн. лв. през 2022 г. компанията продължава да поддържа едно от най-високите нива на рентабилност в сектора. „Ръстът през миналата година се дължи на новите технологии, въведени в производство, както и на увеличеното търсене на медицински услуги след ковид“, обясни изпълнителният директор Георги Петков. Компанията произвежда апарати за кардиология и физиотерапия, както и за естетична медицина, които са и основният мотор на растежа напоследък. Те ще стоят и зад очакваното 20-процентно увеличение на приходите и печалбата през тази година. В момента „БТЛ индъстрийз“ изгражда нов завод в Пловдив, който се очаква да заработи през 2024 г. „Предвижда се мащабна инвестиция в машини и оборудване, както и стартиране на две нови производства на коренно различни продукти“, уточни Петков. Това ще добави нови 20% към приходите на компанията и догодина.

Челната тройка се допълва от друго предприятие с пловдивско присъствие – „Сенсата технолоджис България“, която освен в Града под тепетата има завод и в Ботевград, както и голям R&D център в София. Компанията произвежда сензори основно за автомобилната индустрия и е собственост на американската Sensata Technologies. Тя е и най-големият работодател сред водещите 40 фирми в сектора, предоставили данни. От дружеството не дават официална прогноза за тази година, но посочват, че бизнесът им се развива много добре и очакват подобрение във всички показатели.

Кой е по-по-най

Освен по оборот „Макском“ е лидер и по ръст сред 40-те компании за миналата година. С повече от 80% увеличава приходите си производителят на хидравлични цилиндри „Кяшиф“, който заема втора позиция сред най-динамичните машиностроителни предприятия. Компанията вече има три завода в Джебел и Кърджали, подготвя и четвърти до две години, а продукцията се изнася в цяла в Европа. С близо 77% пък нараства оборотът на производителя на хазартно оборудване „Евро геймс технолоджи“, което го издига до четвърто място в сектора.


За дома

На пето място по приходи се нарежда пловдивският производител на бяла техника „Либхер – Хаусгерете Марица“, който расте с по-умерените 3.6% на фона на двуцифрените скокове на голяма част от компаниите в сектора. Това не е единствената инвестиция на германската Liebherr в страната – в топ 40 попада и производителят на климатични системи за влакове „Либхер транспортейшън системс Марица“, а малко под чертата остава новият завод на групата – „Либхер – конкрийт технолоджи Марица“, за бетоновози, който работи от 2021 г. и през миналата година расте с 483% до 53.3 млн. лв. Или заедно трите предприятия от групата имат оборот 720 млн. лв., което би ги поставило на второ място в подреждането.

„Увеличението на оборотите на дружествата най-вече се дължи на отличното познаване на пазарите и бързата адаптация към променящата се икономическа и финансова среда“, коментира директорът „Финанси и администрация“ Христо Георгиев. По думите му значение имат и постоянните инвестиции в подобряване на производството и квалификация на персонала.

Достигане на върха при колелета

Традиционно стабилно присъствие в класацията имат производителите на велосипеди. Освен секторния лидер „Макском“ през миналата година двуцифрени ръстове отбелязват и другите две големи компании – „Крос“ от Монтана и „Лидер – 96“ от пловдивското село Рогош. Всички те спечелиха от рязко засилилото се търсене на колелета покрай ковид, макар че заради големия интерес през 2021 г. и нарушените вериги на доставки имаше проблем с частите. През миналата година обаче недостигът е бил преодолян, което се чете и в резултатите на фирмите. Допълнителен положителен ефект върху приходите е оказало и пренасочването им към производство на все повече електрически велосипеди, които са и по-скъпи.

Върхът изглежда достигнат, като последните месеци на 2022 г. започва да се усеща забавяне. „След средата на годината войната в Украйна и инфлацията оказаха сериозно влияние върху крайния потребител“, каза управителят на „Лидер – 96“ Димитър Златанов. Според него основната причина за това е несигурността, а не толкова намалението на доходите. „В такива времена европейците преценяват, че когато продуктът не е от първа необходимост, спират да го търсят. За съжаление, нашите продукти се оказаха в тази категория“, добави той. Компанията е разполагала с огромни поръчки за следващите няколко години, но те са били отложени или отказани.

Подобни наблюдения имат и от „Крос“. „Изведнъж в края на ноември 2022 г. някой сякаш отряза продажбите изведнъж. Поръчките спряха, имаше и отменени. Оказа се, че дилърите навсякъде са пълни догоре“, коментира управителят и мажоритарен собственик Любен Мартинов.

Тази тенденция продължава и през тази година, като от „Лидер – 96“ очакват за първи път да отбележат спад на оборота. Малко по-слаби резултати прогнозират и от „Крос“. От „Макском“ все пак предвиждат 10-15% ръст на приходите за цялата година, но това е под отчетените 50% за първото полугодие. Заради усложнената икономическа ситуация компанията отлага и сглобяването на велосипеди в общата си инвестиция с австрийската Pierer Mobility, а строящият се завод засега се предвижда да бъде използван като център за дистрибуция.

Индустриално ускорение

След поредна година на двуцифрен ръст оборотът на софийския производител на компоненти за индустриална автоматизация „Фесто производство“ вече достига близо 260 млн. лв.

Значителен ръст (61.2%) отчита и пловдивският производител на индустриални роботи „Милара интернешънъл“. От компанията посочват, че през миналата година са имали повече поръчки от контрагентите и по-голям обем производство. Наскоро компанията започна да произвежда и електрически камиончета, които ще стават все по-важен фокус през следващите години. Според прогнозите на „Милара“ през тази година приходите ще нараснат с още 30%. А догодина ще бъде завършено строителството на нова база за производството на електромобили.

В класацията влиза и силна група производители на хидравлични цилиндри и компоненти, всички от които бурно растящи: казанлъшката „М+С хидравлик“ (45.2%), „Кяшиф“ (80.8%), кърджалийската „Серта България“ (30.9%) и ямболската „Хидравлични елементи и системи“ (34%). Сумарният им оборот е над половин милиард лева.

С една трета увеличава приходите си и производителят на оптични изделия „Оптикс“, чиято основна база е в Панагюрище, а от миналата година има завод и в Пловдив. Като причина за ръста от компанията посочват оптимизирането на процесите и фокусирането върху производството на продукти бестселъри. Отшумяването на кризата покрай ковид и разширяването на пазарите в отрасъла пък са външните фактори, повлияли положително на резултатите. За тази година „Оптикс“ също е осигурен с поръчки.

Силни очаквания има производителят на електроника „Катек електроник България“, който традиционно расте с 15-20% годишно. През миналата година компанията разшири фабриката си в град Съединение и добави нови линии. Затова и прогнозите за 2023 г. са да удвои оборота си, а работниците да се увеличат с около 80 до 540 души.

За сектора като цяло рисковете през тази година са свързани с рецесията в Европа, за където е насочена голяма част от продукцията. Ако се съди по прогнозите на най-големите компании обаче, резултатите в следващата класация също ще са нагоре.

Източник: Капитал

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors