„Готмар“: Тихият пластмасов гигант до Съединение

„Готмар“: Тихият пластмасов гигант до Съединение

Компанията е специализирана в преработването на термопластмаси и оперира на пазара от далечната 1992 г. От тогава досега фирмата се развива стабилно, като финансовите ѝ показатели сочат стабилен растеж, достигащ до 182 млн. лв. приходи за 2021 г. и над 10.5 млн. лв. печалба. В компанията, чиято база е край Съединение, в близост до Пловдив, работят над 1300 души.

Начало извън сектора

Малко след отварянето на българския пазар за света Георги Тучев започва своя предприемачески път, като основава „Готмар“. Главното търговско занимание на компанията тогава е да произвежда олио за местния пазар. Впоследствие Тучев решава, че е по-добре да бутилира сам продукцията си, което е и първата крачка към сегашния бизнес модел за произвеждане на изделия от пластмаса.

Това се оказва правилният път за младата компания, която сега обработва по 120 тона пластмаса, или шест товарни камиона на ден. Продуктите включват капачки и дръжки за бутилки, изделия от термопластични полимери, опаковки за козметичната индустрия и инструментална екипировка. Клиенти са основно интернационални партньори като Liebherr, ABB, Schneider Electric, Sanmina, които присъстват и в индустриалните зони около Пловдив.

Пазар и суровина – зад граница

По думите на финансовия директор Иван Иванов главният пазар на „Готмар“ е извън България. „Около 50% от нашето производство е за чужбина. Ако добавим и производството за нашите корпоративни клиенти – тук и в чужбина – продукция, която се изнася чрез завършените продукти на нашите клиенти, то тогава износът ни е около 90% от нашето производство“, коментира той.

За производството на своите продукти компанията внася суровини изцяло от чужбина, тъй като промишлените количества, от които има нужда на ден, са по възможностите на малко компании в България. Стратегията на компанията е да не е зависима от един пазар на производители, като за целта диверсифицира своите източници, но главно изглежда те да са от Азия. Философията на поръчване е да договорят необходимите си количества материал за месеци далеч напред – за момента от компанията са направили своите поръчки до март 2023 г.

Компания, устойчива на кризи

Периодът на ковид пандемията за „Готмар“ е по-скоро възможност, споделя Мария Тучева, генерален мениджър в „Готмар“. За първата година и половина компанията от Съединение не само не спира работа, а увеличава броя на работещите с около 100 души. Ход, породен от повишеното търсене на пластмасови опаковки и изделия, особено за геловете за дезинфектанти. За производството на тези продукти от компанията инвестират и допълнително за производствени машини. „Закупихме нова инсталация за преформи, така че очакваме да увеличим броя им през 2023 г.“, разказва още Тучева.

Инвестиция в растежа

Всяка година от компанията се изготвят инвестиционни стратегии за следващата година, както и се преглеждат инвестиционните намерения на „Готмар“ за следващите три и пет години според състоянието на пазара. Главните краткотрайни инвестиции са за обновяване на машините, развитието на персонала и нуждите на бизнеса. Според Иванов в последните 5 години „Готмар“ са инвестирали приблизително 80 млн. лв. обратно в компанията, с които са били закупени изцяло нов транспортен автопарк от 60 автомобила, нови производствени машини, както и във ВЕИ проектите.

Един от основните проблеми в страната не подминава и „Готмар“ – тази за работната ръка и конкретно на инженери. Мария Тучева обясни, че насърчават младите си служители да стартират инженерно обучение, след което от по-нискоквалифицирани позиции биват преместени в инженерния екип, който наброява около 30% от персонала на компанията.

Явно политиките на работа в компанията са ефективни, тъй като текучеството на персонал във всички нива е ниско.

Източник: Капитал

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors