Sensata Technologies Пловдив – притегателният център за иновации в автомобилостроенето

Sensata Technologies Пловдив – притегателният център за иновации в автомобилостроенето

С развитието на електромобилността и новите производствени нужди в автомобилостроенето, индустрията въвежда редица нови технологии, които изискват производствени мощности, талант и организационна култура, стимулираща постоянното подобрение. Явен пример за пионерство в това направление е световният гигант Sensata Technologies, чието представителство в България събира на едно място специалисти в множество инженерни направления с идеята да създава работещи решения за бъдещето.

Инженерна експертиза

Всъщност България е страната, около която гравитират всички нови технологии на компанията (за европейския регион), а центърът в Пловдив произвежда милиони сензори за налягане всяка година, които влизат в критични приложения като например спирачната система или двигателите на водещи автомобилни производители в света.

Компанията осигурява изцяло затворен цикъл на своите иновации. „В Sensata извършваме както развойна дейност на всеки един продукт, машина или процес, така и неговият проектен мениджмънт – при непрекъснат контакт с клиента и управление на всяка фаза от производствения цикъл. Тази комбинация е изключително специфична за Sensata и е рядкост за производствения сектор у нас, а мащабът й е впечатляващ дори за големите международни компании в страната“, споделя Явор Николов, генерален мениджър на Sensata в Пловдив.

Постижения и награди

Екипите на Sensata в Пловдив работят усилено за внедряване на иновативни подходи в производството, а един от тях бе оценен и в конкурса на „Капитал“ за „Фабрика на годината“ с приз „Най-иновативен проект на 2022 г.“. Отличието е за създаване на интегрирана система от хардуер и софтуер с изкуствен интелект, разработен изцяло от български екип. „Един от процесите на производство е визуален контрол, при който човек наблюдава сензорите под микроскоп за различни дефекти. Софтуерът, с който вече работим успешно, замества предишната трудоемка дейност, успявайки да анализира повече от 30 дефекта едновременно за броени секунди“, коментира Николов.

Непрекъснатото подобрение на процесите и прецизното изпълнение са изключително важни в автомобилната промишленост, за което през май месец Sensata Technologies бе наградена от Lean Institute Bulgaria именно за цялостно прилагане на т.нар. LEAN подход в управлението – както в производствените практики, така и на човешкия ресурс на компанията.

Привличане на кадри

Sensata доказва на практика, че стратегията й е да дава шанс за развитие от най-ниско ниво до мениджърски позиции. Заводът на компанията в Пловдив е отворен за нови служители, които тепърва навлизат в кариерния живот – чрез дуални обучения с професионалните гимназиите, Дни на отворени врати, стажантски програми и дори субсидиране на висше образование за младите таланти. „Човешките качества, ценностната система и желанието за учене са най-важните за един успешен служител. Всичко друго може да се усвои и надгради вътре в организацията“, споделя Явор Николов, който има над 10-годишен мениджърски опит в аутомотив сектора в Източна и Западна Европа, САЩ, Китай и Мексико.

„В инженерния ни екип имаме изключителни специалисти, способни да обучат всеки нов колега и да го въведат в технологиите и процесите на работа“, допълва той. Ключова за компанията в този аспект е вътрешната програма ‘Technical ladder“ (от англ. „Технологична стълба“), която дава възможност за израстване на технически експерти до най-високите нива в организацията без да се налага да ръководят големи екипи. По този начин компанията предлага възможности за развитие както на лидери, така и на служители с дълбоки познания в дадена сфера.

Съвкупността от тази инженерна експертиза, развитие на иновативни проекти и добро управление създава условия за увеличаване на производствените линии и капацитет в Пловдив. Sensata планира динамично разрастване на дейността си в България в следващите години чрез фокусиране върху електромобилостроенето, което ще доведе и до нови работни места с висока добавена стойност както вътре в компанията, така и при местни партньори и доставчици.

Източник: Марица

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors