Водещ производител на електроника навлезе в Пловдив

Водещ производител на електроника навлезе в Пловдив

Швейцарско-малайзийският производител на електроника ESCATEC е най-новият инвеститор на територията на града. Инвестицията в Пловдив е част от стратегията на компанията за бързо разширяване чрез ниършоринг в Европа.

„Бяхме впечатлени от нивото на дейност, постигнато от други фабрики, които вече са установени в района,“ сподели Чарлз-Алекзандър Албин, изпълнителен директор на ESCATEC и директор стратегическо развитие. Според него България, като член на ЕС, има потенциала да се възползва от настоящата вълна от бизнеси, инвестиращи в „ниършоринг“ производство. За това са нужни съвместни действия от всички заинтересовани страни, вкл. държавата и общините, за да може България да бъде представена в най-добрата си светлина пред потенциалните инвеститори.

ESCATEC проектира и произвежда електроника и електромеханични изделия за производствения сектор, медицината и транспорта. Първоначално в Пловдив компанията ще произвежда главно за производствения сектор, като има планове за експанзия в медицинския и транспортния сектор, и евнтуално навлизане в аутомотив индустрията.

Разположена в самия град, новата производствена база ще бъде девета за ESCATEC в световен мащаб. Съоръжението от 4000 м² вече функционира с необходимото оборудване, процеси и квалифицирана работна сила, която подкрепя производствените ангажименти на ESCATEC в Европа. Компанията е готова да разшири производствения си капацитет в Пловдив при увеличаване на обема на поръчки.

Албин отбелязва, че в дългосрочен план ESCATEC България може да се превърне в основното производствено съоръжение на компанията в Европа. Той открои местното образование, стратегическото разположение и създадената индустриална екосистема и индустриални зони, като водещи фактори при избора на компанията да се установи в Пловдив.

„Бяхме окуражени от силната индустриална мрежа в Пловдив, която показва, че ключовите заинтересовани страни разбират нуждите на сектора. България е много перспективна държава, с много мотивирана и талантлива работна ръка, а Пловдив в момента е най-атрактивният регион в страната,“ каза Изпълнителният директор. Той също така открои и непрестанната подкрепа, която компанията е получила от екипа за „Бизнес развитие“ на Община Пловдив, във всички етапи от инвестиционното си намерение.

“Добре дошли на ESCATEC. Преговаряме с компанията близо година, докато направят своето проучване и се убедят, че Пловдив е най-доброто място за тях. Тенденцията да привличаме високотехнологични производства ще продължи, а ESCATEC имат всички шансове да организират мащабно производство при нас до няколко години,” каза Стефан Стоянов, Заместник-кмет на Община Пловдив с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“.

Клиентската база на ESCATEC до голяма степен се състои от основни OEM марки, базирани в Европа и Северна Америка. Освен новата база в Пловдив компанията управлява Център за проектиране и развитие (D&D) в Швейцария и има производствени бази в Малайзия, Чехия, Швейцария и Обединеното кралство. 

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors