Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в региона на Пловдив след срещите, реализирани на форума на БАИ в Истанбул

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в региона на Пловдив след срещите, реализирани на форума на БАИ в Истанбул

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в нашия регион вследствие на срещите, които проведохме на Международния бизнес форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ) в Истанбул, посочи в интервю за БТА заместник-кметът на Пловдив по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, който бе част от българската делегация.  

Той оцени високо събитието, изразявайки надежда, че истинските успехи ще дойдат след няколко месеца, когато евентуално ще стане възможно да се обяви навлизането на нови инвеститори в страната ни, както и оптимизъм, че може да „имаме добри новини през втората половина на годината“.  

Турция има голям индустриален сектор и същевременно е силно свързана икономически с ЕС. По-технологичните турски компании имат нужда от представителство на вътрешния пазар на Общността и да произвеждат и като компании в ЕС. Същевременно за тях затруднения създават високата инфлация, високите лихви и други фактори, които затрудняват турската икономика, посочи Стоянов. По думите му по-високотехнологичните компании, които произвеждат продукция с по-висока добавена стойност и могат да плащат по-добри заплати, са интересни за нашата страна, но някои от тях не знаят за възможностите в България и затова е важно по-често да има бизнес форуми като провелия се в Истанбул и регионите да са активни. Като фактори за привличане на още турски инвеститори заместник-кметът на Пловдив препоръча също така по-добра подготовка на местно ниво, наличие на достатъчно организирани индустриални зони и адекватна работа с потенциалните инвеститори.

Стоянов разказа за множество примери за успешна инвестиционна дейност в региона на Пловдив, който заедно с „Тракия икономическа зона“ през последните години се наложи като една от големите индустриални зони в Югоизточна Европа. По думите му въпреки кризите 2022 г. се е очертала като една от най-успешните за региона от гледна точка на нови инвестиции, а прогнозите за 2023 г. също са оптимистични, като в момента в града и региона се строят десетки нови заводи. 

Екосистемата в региона е много добре развита и там работят много хора, като само в производството в областта са заети над 72 000 души, „експат общността“ вече наброява над 25 000 души и продължава да расте, каза заместник-кметът на Пловдив.

Като положителен фактор за по-нататъшното развитие на бизнес отношенията с Турция той отбеляза и новата самолетна линия Истанбул – Пловдив на турската авиокомпания „Пегасус еърлайнс“ (Pegasus Airlines). 

Един от проблемите за развитието на чуждестранните инвестиции в България, според зам.-кметът Стоянов, са недостатъчните инвестиции в инфраструктура в индустриалните зони. Ако искаме по-силна икономика, трябва да инвестираме в повече индустриални зони в страната, подчерта той. 

Следва пълният текст на интервюто: 

– Как според Вас премина Международният бизнес форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ) в Истанбул с акцент върху автомобилостроенето и здравеопазването?

– Бизнес форумът привлече много голям интерес от страна на местните компании и индустриални зони и мога да кажа, че успешно популяризира България като инвестиционна дестинация. Истинските успехи обаче ще дойдат след няколко месеца, когато евентуално бихме обявили навлизането на нови инвеститори в страната. На бизнес форума лично аз проведох няколко индивидуални срещи с потенциални инвеститори, на втория ден посетихме и някои от тях с представители на БАИ и „Тракия икономическа зона“. Оптимист съм, че ще имаме добри новини през втората половина на годината. Използвахме форума и да се срещнем с две компании, които вече реализират инвестиции в региона на Пловдив и предстои да се сертифицират като клас „А“ инвеститори. Надявам се БАИ да продължат с тази инициатива и такива бизнес форуми да се провеждат по-често, особено в основните региони, от които идват инвестиции в България – Западна Европа и Северна Америка.

– В България развиват дейност много турски компании. Как страната ни може да привлече още турски инвеститори?

– Турция има голям индустриален сектор, същевременно е много свързана икономически с ЕС. По-технологичните им компании имат нужда да имат представителство на вътрешния пазар и да произвеждат и като компании в ЕС. Същевременно икономическото положение при тях не е много добро – високата инфлация, високите лихвени проценти и други фактори затрудняват тяхната икономика. По-високотехнологичните компании, които произвеждат продукция с по-висока добавена стойност и могат да плащат по-добри заплати, са интересни за страната ни, но някои от тях не знаят за възможностите в България. Затова е важно по-често да има такива бизнес форуми и регионите да са активни. От друга страна трябва да сме добре подготвени на местно ниво, да има достатъчно организирани индустриални зони и адекватна работа с потенциалните инвеститори.

– Община Пловдив е сравнително добре позната на турските инвеститори. С какво е привлекателна общината за тях?

– Така е, в региона на Пловдив вече оперират десетки турски компании и се справят добре. Пловдив и „Тракия икономическа зона“ се наложиха през последните години като една от големите индустриални зони в Югоизточна Европа. Ние повече от 10 години работим заедно с всички общини и индустриални зони в широкия регион на Тракия. За нас няма значение дали инвестицията е в една или друга община, защото всяко ново работно място работи за целия регион. Вече имаме стотици примери на успешни български и чуждестранни инвестиции. Мога да споделя даже, че 2022 година, въпреки кризите, се очерта като една от най-успешните за региона от гледна точка на нови инвестиции. Прогнозите ни за 2023 г. също са оптимистични. В момента се сторят десетки нови заводи в града и региона. Най-радващото за мен е, че вече можем да кажем, че имаме една нова силна българска индустрия, която се справя добре на международните пазари и се конкурира успешно на най-големите пазари. Един от добрите примери от миналата година е българският производител на велосипеди „Макском“, който стартира партньорство с гиганта „Пиерер“ (Pierer Group) и в момента инвестира в нов завод за електрически велосипеди, който ще е един от големите в Европа. „Амер Спортс“ току-що обявиха нова инвестиция в Асеновград и са напът да се превърнат във водещ глобален производител на ски. Чешката БТЛ (BTL) строи голям завод за медицинска апаратура. „Лидер“ се разширяват, „Либхер“ (Liebherr) откриха завод за бетонобъркачки има и още много примери.

Екосистемата в региона е много добре развита и много хора работят тук. Над 72 000 души са заети в производство в областта. Такава концентрация няма и в София. Експат общността вече е над 25 000 души и расте.

Градът нараства и секторът на бизнес услугите също расте много бързо.

– На 18 февруари стартира новата самолетна линия Истанбул – Пловдив на турската авиокомпания „Пегасус еърлайнс“ (Pegasus Airlines). Смятате ли, че това ще допринесе за още по-динамичното развитие на туризма в града? 

– Това ще е много полезно. Сигурен съм, че много скоро и полетите ще се увеличат. Отдавна чакахме тази връзка. А компаниите, които срещнахме в Истанбул, са във възторг. Всъщност линията е до летището в азиатската част и е много близо до повечето индустриални зони и това много улеснява компаниите.

– Има ли пречки за чуждестранните инвестиции в България?

– Не бих казал, че са повече от проблемите, които има и в другите страни от ЕС в Източна Европа. Но разбира се част от нашата работа е постоянно да работим за улесняване на потенциалните инвеститори. Един от проблемите, които виждам, е недостатъчните инвестиции в инфраструктура в индустриалните зони. Общините нямат достатъчно средства за това, а от друга страна за държавата не е проблем да поддържа ежегоден фонд, който да инвестира в тези зони. Ако искаме по-силна икономика, трябва да инвестираме в повече индустриални зони в страната. Много от кметовете искат да направят свои индустриални зони, но имат нужда от помощ.

– Какви развития очаквате след форума в Истанбул?

– Очаквам, че до края на годината ще обявим поне две нови инвестиции в нашия регион, в следствие на срещите които имахме там. 

Източник: БТА

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors