Локация

Пловдив e основно звено във веригата от транспортни коридори, свързващи Европа и Близкия изток. Стратегическото местоположение на града осигурява бърз пътен и железопътен достъп до всички големи летища и пристанища в България, Гърция и Турция.

Като пресечна точка на три паневропейски коридора (IV, VIII и X), две магистрали и много ключови железопътни линии, Пловдив се превръща в изключително атрактивна дестинация за търговия и логистика. 

Регионът е и дом на 8 индустриални парка с различни профили от агро до високотехнологични и логистични. Те са стратегически разположени в покрайнините на града с бърз и лесен достъп до главните магистрали.

Близо до Пловдив се намира първият и единствен в България Интермодален терминал, който спомага за свързването на сухопътния и железопътния транспорт.  Интермодалният терминал създава условия за по-високо качество на товарните транспортни услуги, като предлага комбинация от различни видове транспорт.

Изграден върху площ от 71 450 м², терминалът разполага с площадки за ТР операции, площадка за съхранение на два реда контейнери, зона за повредени контейнери и оборудване, специални места за хладилни товарни агрегати, административна сграда за обслужване на клиенти, секция за митнически контрол и митнически склад, паркинг площадки за товарене на МПС и автомобили и КПП. Капацитетът му е 80 000 интермодални транспортни единици.

Свързаност

Въздушен транспорт

Летище Пловдив се намира в покрайнините на град Пловдив, на по-малко от 30 минути от центъра и е свързано с индустриалните зони чрез Околовръстен път Пловдив. Две авиокомпании извършват редовни полети до Германия, Англия, Ирландия и Италия. Поради развиващия се производствен сектор в региона, летището също оперира и с карго полети.

На по-малко от 1 час и 30 минути от центъра на града се намира Летище София, с 27 авиокомпании, извършващи полети до над 80 международни локации – в Азия, Европа, Северна и Южна Америка и Африка.

Други български летища с бърз достъп от Пловдив са Бургас (2 часа и 30 минути) и Варна (4 часа). До летище Истанбул – най-натовареното летище в Европа, което обслужва над 260 дестинации по целия свят, може да се стигне по магистрала за 4 часа.

 

 

Сухопътен транспорт

В Пловдив се пресичат три от десетте паневропейски коридора, които имат връзка със Западна Европа и Азия:

• Коридор IV (Дрезден–Букурещ–София-Пловдив-Истанбул);

• Коридор VIII (Дуръс-София-Пловдив-Варна/Бургас);

• Коридор Х (Залцбург–Белград-Пловдив-Истанбул).

Те също така се свързват с Коридор IX, на по-малко от час от Пловдив, който минава през Хелзинки – Виборг – Санкт Петербург – Псков – Гомел – Киев – Любашивка – Кишинев – Букурещ на север и завършва в Александруполис на юг.

Железопътен транспорт

ЖП гара Пловдив също има стратегическо място в националната железопътна система. Има капацитет за обработка на 32 влака и разтоварване на 2000 вагона на ден, с 18 лицензирани компании, предоставящи услуги за превоз на товари.

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors