Начало Култура и туризъм

Култура и туризъм

Най-старият жив град в Европа

Траките основават Пловдив по време на епохата на Неолита през 2-то хилядолетие пр.Хр. Живописно разположен в Тракийската низина, на 140 км източно от София, построен на седем хълма, Пловдив е най-старият продължително населен град в Европа и шести най-стар в света. Днес Пловдив е все още един от най-добрите за живеене градове в България. През 342 г. пр.Хр. Филип II Македонски (баща на Александър Велики) повежда голяма военна експедиция на север срещу скитите, което води до завладяването на тракийското крепостно селище Евмолпия, на което Филип дава името си (Филипопол).

Този древен град има удивително историческо и културно наследство и невероятен Стар град, кандидат за Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Построен е през 18-ти и 19-ти век като център на българската възрожденска архитектура. По стръмни павирани улички, зад каменни стени и подковани тежки дъбови порти, могат да се видят зеленина и цветя, обграждащи типичните пловдивски симетрични къщи с техните боядисани фасади, еркери, насипи и решетъчни прозорци. Важни забележителности са също и Римският форум от 2-ри век, римският стадион и невероятният амфитеатър, построен по времето на император Траян (98-117г.). Други забележителности на града са пленителният Етнографски музей, красиво изрисувана църква (1832-1836г.); джамия от 15-ти век, една от най-старите на Kонтинента.

1

Спортни дейности и отдих

Освен редица спортни и фитнес съоръжения, налични в града, Пловдив разполага и с един от най – големите спортни комплекси с най-големия изкуствен воден канал, плувни басейни на открито и закрито, футболни игрища и тенис кортове. Трите най-високи хълма в града са защитени зони, напълно подходящи за преходи, джогинг и други. В самия център на града е разположена голяма градина, където е осигурена възможност за колоездене и други спортни дейности.

В Пловдив има над 50 художествени галерии, които са дом на ценни произведения на съвременното българско изкуство. Градът е културен център в България, подкрепящ организирането и провеждането на редица събития и развиването на индустрии, свързани с изкуствата и културата. Големите градски събития включват: Нощ на музеите и галериите, провеждан ежегодно, Plovdiv Jazz Fest (част от ежегодния Есенен салон на изкуствата), оперният фестивал Верди (провеждан на прочутия римски амфитеатър), One Dance Week. Освен това има голямо разнообразие от клубове и сцени за изпълнения на живо.

Концентрация от заведения, атракции, изкуство и занаятчийски ателиета могат да бъдат открити в уникалния квартал „Капана“. Тази част от центъра на града е позната с богатия си нощен живот и се очертава като спонтанен център за нови художествени начинания. Община Пловдив постави сред приоритетите си развитието на „Капана“ като квартал за творчески индустрии.

Пловдив е един от десетте града, определени като най-добри в света за посещение през 2015 от световно известния пътеводител Lonely Planet в изданието „Най-доброто в туризма за 2015 г.“

През септември 2014г., Пловдив е избран за Европейска столица на културата за 2019 с решение на 13 членно международно жури. Концепцията „Заедно“, върху която стъпва кандидатурата на Пловдив, е оценена като изключително значима за развитието на културния и социален живот на града. Концепцията е посочена като идеен пример за успешно съчетаване на историческото наследство на града с предизвикателствата и проблемите на съвременния живот, с визия за бъдещо развитие. Зад проекта стои амбициозната задача чрез културата да се обединят хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в Пловдив и целия Южен централен район. Пловдив – Европейска столица на културата 2019, е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града и нова международна видимост на българската култура като цяло.

За повече информация: visitplovdiv.com | plovdiv2019.eu

2