Industry Watch: Пловдив е втори по заетост и водещ индустриален център в страната

Untitled-1

Оборотът на фирмите в област Пловдив е с 32% по-висок през 2014 г. спрямо нивата от 2009 г., фирмите генерират продукция на стойност близо 12 млрд. лева, от които 29% или 3,4 млрд. лева са добавена стойност. Заетостта в региона се стабилизира през последните 3 години, като наетите в областта представляват 9,3% от наетите в страната или общо 210 000. Пловдив се намира след София (31,6%), но преди Варна (6.8% от наетите) и Бургас (5.6%) според броя наети в страната. Пловдивска област осигурява 66 000 работни места в преработващата промишленост. Инвестициите в района са на стойност от 1,5 млрд. лв., като все още не са се върнали на нивата от преди кризата.

На конференция “Пощенска банка среща бизнеса”, която се проведе в Пловдив, мениджърите на банката и икономисти от консултантска компания Industry Watch отчетоха доброто икономическо развитие на региона и дадоха своята прогноза за 2016 г. На срещата присъстваха местни предприемачи, корпоративни клиенти и партньори на Пощенска банка в региона.

Регионите в България с по-добре развита индустрия успяват по-бързо да преодолеят негативните ефекти от рецесията, която беше обхванала почти цяла Европа. Индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата, предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наетите в преработващата промишленост в страната, което превръща Пловдив във водещ индустриален център в страната. Пловдив е лидер в производството на напитки, основни метали, хартия, картон и изделия от хартия и картон, производството на химични продукти, както и в производството на изделия от каучук и пластмаси. Градът е втората дестинация за аутсорсинг в България. Очакванията са положителните тенденции за района да се запазят или да се увеличат и през 2016 г.

В Пловдивска област над 15 000 фирми ползват кредити за над 800 млн. лв. кредитен портфейл на “Пощенска банка”, 1 000 фирми ползват кредити за близо 45 млн. лв., над 300 млн. лв. депозити.

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors