Украинска IT компания мести офиса и служителите си в Пловдив

DSC_0650

Градът под тепетата продължава да увеличава ръста си в ИТ и Аутсорсинг сектора

19 август, 2015 г., Пловдив  – Община Пловдив обяви навлизането на още една голяма ИТ компания в града. С това Пловдив убедително затвърждава тенденцията към превръщането си в център за ИТ и Аутсорсинг бранша.  Украинската фирма Speedflow планира още тази есен офисът й в Пловдив да заработи активно. В града вече започнаха да пристигат служителите на компанията със своите семейства, а общината съдейства за настаняването на децата в детски градини и ясли, както и при записването на по-големите в училища.

„Нашата основна цел е Пловдив да бъде предпочитано място за живот, посещение и правене на бизнес. От години идентифицираме всички предимства на града,  създаваме нови и ги представяме в България и по света. Един от основните ни фокуси е ИТ и Аутсорсинг сектора и затова днешната новина е награда за усилията ни и показва, че сме на правилен път.“, сподели инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив.

Speedflow има офиси в Лондон и Хонконг и е водещ световен доставчик на телеком билинг системи и софтуерни решения с общ оборот за 2014-а година 39 млн. щатски долара. До края на годината компанията планира да наеме и още 50 български служители, като се очаква заплащането да е от 1000 до 3000 лв.

„Преместването ни в Пловдив беше въпрос на икономика, не на любов, макар че съм роден тук. Преди да вземем решение проучихме много държави като Полша, Унгария, Румъния, Сърбия и др. Анализирахме и много от по-големите български градове. Избрахме Пловдив, защото това е фантастичен град от гледна точка на логистика, инфраструктура, професионални кадри и административна подкрепа. За един бизнес остава само да си гледа бизнеса., сподели Влад Еллис,  собственик на Speedflow.

Според компанията основен фактор за избора на града е и високото качество и стандарт на живот. Именно това е причина за решението на нашите служителите да се преместят в друга държава и град.

Данни за ИТ и Аусторсинг сектора в Пловдив:

В сектора „ИТ и аутсорсинг“ в Пловдив по последни данни работят между 4 000 и 4 500 души, като само за последните 3 години бройката се удвои. Създаването на работни места за младите и талантливи висшисти продължава да е сред най-големите приоритети на местното управление и запазвайки сегашната тенденция в един средносрочен план заетите могат да нарастнат до 8 000 – 10 000 човека.

Пловдив става все по-атрактивен и заради новите офис проекти, които стартираха в момента и същевременно по-ниската наемна цена от тази в столицата. До няколко години нуждите на пазара на елитни офис площи клас А ще надхвърлят 100 000 кв.м. През последните три години Пловдив се наложи като втора дестинация за IT и аутсорсинг сектора след София. Доказателствата за това са отварянето на офиси на много утвърдени на международната сцена компании като например Telus International, Aii Data Pro, Scale Focus, Unify, 60К, Questers Group, Programista, Sofica Group и др., а сега и на Speedflow регистрирана в България като Спийдфлоу България ЕООД. Над 70 компании от сектора вече имат свои офиси в Пловдив, като тенденцията чужди компании да навлизат през Пловдив в България се увеличава.

Бизнес форум „Outsourcing Destination Bulgaria”

С цел подпомагане и подобряване на бизнес средата, Община Пловдив и Индъстри уоч организират на 10-ти септември 2015 г. втори годишен бизнес форум „Outsourcing Destination Bulgaria” в хотел Новотел. Главна цел на тазгодишното събитие е да се продължат дискусиите за човешкия капитал и необходимите компетенции, сътрудничеството между IT и аутсорсинг бизнеса и образователните институции, като условие за изграждане на предприемаческа екосистема. Един от основните акценти в тази връзка е все по-наболелият въпрос свързан с политиката на привличането на таланти от страни извън ЕС. Във форума ще вземат участие специалисти със задълбочен поглед по темите, представители на централната и местна власти и браншови организации, представители на компании, които ще дадат обратна връзка за това какво е да се прави бизнес в Пловдив, състояние и перспективи.

Община Пловдив и „Индъстри Уоч“ са организатори на форума в партньорство с Българската агенция за инвестиции, Българската аутсорсинг асоциация, ИКТ Клъстер Пловдив, Българската асоциация на софтуерните компании и Българска асоциация по информационни технологии.

Пълна програма на форума като теми на панелите, информация за говорителите и форма за регистрация, може да намерите на: http://outsourcing.plovdiv.bg/

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors