Търговията на България с ЕС се ускори в началото на годината

Износът нарасна с 9%, а вносът се увеличи с 12,2% на годишна база през първите два месеца на 2017 г.

Търговията на България с Европейския съюз се е ускорила в началото на годината, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През януари и февруари износът на страната за ЕС се увеличава с 9% спрямо същия период на 2016 г. и достига 4,957 млрд. лева.

Вносът от Евросъюза нараства с 12,2% на годишна база и е на стойност 5,461 млрд. лева по цени CIF.

Основни търговски партньори на България при експорта са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,3% от износа за държавите – членки на ЕС.

Само през февруари експортът за ЕС нараства с 10,7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,531 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за ЕС през 2016 – 2017 г. (спрямо същия месец на предходната година)

florence


При износа на България за Европейския съюз през първите два месеца на годината най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (45,7%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (28,5%).

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” (10,2%).

florence


През февруари вносът на България от държавите – членки на ЕС нараства с 8,4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,820 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от ЕС през 2016 – 2017 г. (спрямо същия месец на предходната година)

florence


При вноса от ЕС през януари и февруари в сравнение със същия период на миналата година най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (98%), а най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (10,8%).

Външнотърговското салдо(износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – февруари 2017 г. е отрицателно и е на стойност 504 млн. лева.
По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 233,5 млн. лева.

Източник:

1. „Новина от Investor.bg”

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors