Пловдив предпочитан пред София за работа и живот

Image_9501954_126

За поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи изследването „Регионални профили: показатели за развитие“, което предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. В допълнение ИПИ е изготвил и фокусиран анализ, посветен на икономическото и социалното развитие на областите в Южна България. Данните показват положителните тенденции в икономическото развитие на Южна България.

Според статистиката на НСИ за 2019 г. Пловдив отчита положителен механичен прираст от 3,1 %, следван от София с 2,4% и останалите големи градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам.

„Положителният механичен прираст е факт, както на областно ниво, така и на ниво община, което е нормално на фона на развитието на община Пловдив“, заяви старши изследователят в института за пазарна икономика Петър Ганев. Той допълва, че в периода 1990 до 2011 г. в Пловдив се наблюдава замръзване на ръста на населението, а след 2011 процесът рестартира и отново започва да се наблюдава ръст на хората, които идват да живеят и работят в града. По думите му това се дължи на два фактора – индустриалното развитие в периферията на Пловдив и ръста в дигиталните услуги.

„Много от индустриалните терени в съседните общини, като „Родопи“ и „Марица“ се развиха, добра е и свързаността на Пловдив с други центрове в Южна България, което оказва положително влияние“, коментира Ганев.

По данни на ИПИ заетостта в сектора на информационните и комуникационните технологии в Пловдив се е удвоила за период от 5 години. В рамките на 2014 – 2019 броят на заетите хора в сектора е нараснал от 2500 до близо 5000 за цялата област (в тази цифра не влизат заетите в аутсорсинг индустрията).

„Голяма част от тях са фокусирани в самия град Пловдив, така че това развитие на дигитални услуги в града и индустрия в широката периферия обърна и социалното развитие, което се усеща и от притока на хора в града“, уточни още Петър Ганев. По думите му Пловдив е пример за това, че развитата икономика може да издърпа всички други социални индикатори в положителна посока.

Според Ганев динамиката в дигиталния сектор и конкретно в информационните технологии ще се запази, въпреки пандемията, заради конкурентните предимства в сектора.

„Извънредната обстановка може да провокира допълнителни процеси. По-малкото присъствие в офиса и работата от вкъщи е шанс за Пловдив, като втори IT център в страната, да се развие още повече и да привлече още млади хора, които предпочитат да живеят в Пловдив пред столицата“, добави още Ганев.

Експертите от ИПИ отбелязват още, че Пловдив се откроява и като един от най-добрите примери от гледна точка на фокусирана работа за развитие на индустриалните площи. Според тях това се дължи на позицията на самия град, обширната работна ръка в близост до него и подходящите терени.

„В допълнение безспорно добрата работа на екипа на Тракия икономическа зона дава допълнителна енергия, която не съществува на други места. В Пловдив се наблюдава комбинация от съвместна работа на частни инициативи, община и бизнес, която дава добър резултат и това се вижда по данните и позиционирането на Пловдив в националния дебат като място където индустрията се развива“, подчерта Петър Ганев..

Анализът на експертите от Института за пазарна икономика показва, че дългосрочните тенденции, като положителната промяна в индустрията и ръстът на дигиталните услуги, ще останат в сила за Пловдив, за разлика от други места в България. Според старши експерт Ганев е важно как Пловдив ще успее да си взаимодейства с други активни региони в страната.

„Екипите, отговорни за привличане на инвестиции търсят общи инициативи и основа за работа заедно. Планирането за следващите 7 години показва, че сътрудничеството ще бъде междуобщинско и междурегионално, което ще доведе до по-голямо регионално развитие и положителни промени“, заяви Петър Ганев.

Източник: www.24chasa.bg

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors