Пловдив затвърждава позицията си на привлекателна аутсорсинг дестинация

Пловдив затвърждава позицията си на привлекателна аутсорсинг дестинация

kmet_it_forum2-400x265

Три големи компании – Scale Focus, 60К и UNIFY отварят офиси в града под тепетата, заради съчетанието между университети, достъпни наеми на офис площи и подкрепа от страна на община Пловдив към фирмите, желаещи да разкрият свои представителства в града.

Пловдив, 31.10.2014 г. – Над 250 представители на аутсорсинг бизнес сектора присъстваха на еднодневен форум „Аутсорсинг дестинация България“ на 30-ти октомври в Пловдив. По време на откриването, кметът на града инж. Иван Тотев сподели, че три от големите аутсорсинг компании ще отворят врати в Пловдив през следващите няколко месеца – 60К, UNIFY и Scale Focus. „Пловдив има потенциала за разкриване на поне пет хиляди нови работни места в сектора в следващите години”, съобщи той.
На специална пресконференция днес представители на 60К съобщиха, че планират да отворят офиса си в Пловдив в началото на 2015та със 100 души персонал, като до края на следващата година броят им може да достигне до 150 – 200 души. Сред задължителните изисквания за работа ще бъдат владеенето на английски език, а специфичните умения за работа в компанията ще бъдат развивани чрез вътрешни обучения и практики.
Вчерашният форум „Аутсорсинг дестинация България“ очерта тенденциите за развитие на сектора в бъдеще, като повдигна актуалните въпроси за човешкия капитал и необходимите компетенции, сътрудничеството между ИТ и аутсорсинг бизнеса и образователните институции, както и предимствата на възможностите за инвестиции извън пределите на столицата. Основен акцент на конференцията бе разглеждането на Пловдив като втора аутсорсинг дестинация в страната и съответно нивото на образованието и бизнес средата в града.

„Добрите демографски показатели, стратегическото географско положение, високото качество на живот и развитата образователна система нареждат Пловдив като втория притегателен център в България за инвестиции в информационните технологии и аутсорсинг бизнес процесите“ каза заместник-кметът Стефан Стоянов. „Титлата Европейска столица на културата за 2019-та година и развитието на града като туристически и културен център, го правят дори още по-привлекателен”, допълни той.

Лектори на форума бяха изпълнителните директори и висшите мениджъри на компаниите в областта на информационните технологии и аутсорсинга – Ираван Хира, изпълнителен директор на HP – Bulgaria; Елена Маринова, президент на Мусала Софт; Ивайло Славов, изпълнителен директор на Булпрос; Стефан Бумов, изпълнителен директор на Софика груп за България и Македония, и председател на Българската аутсорсинг асоциация; Александър Йовчев, управляващ директор на Proxiad и Методи Георгиев, директор на центъра за глобални услуги на UNIFY, отговарящ за Централна и Източна Европа.
Сред говорителите бяха и представители на висшите учебни заведения и образователни институции в страната, както и изпълнителният директор на институт „Отворено общество”. Гост беше и г-н Борис Георгиев, който управлява Google for Work в Централна и Източна Европа.

По отношение на трудностите с човешкия капитал бяха очертани основните аспекти, върху които трябва да се работи, а именно нуждата от реформи в образователната система, усъвършенстване на учебния процес, сътрудничество в областта на разработване на проекти и привличане на преподаватели с опит от индустрията в учебните заведения. Бяха обсъдени и възможностите за преквалификация на специалисти и наемането на кадри от чужбина, както и промени в програмите за средно образование – да се оценяват компетентностите на учениците, а не техните знания и умения. Председателят на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов коментира състоянието на образователната система с нуждата от ясна стратегия за адаптиране на учебните програми към реалностите на пазара. „Този процес задължително трябва да бъде динамичен, защото изискванията на бизнес средата се менят бързо“, обясни още той.

Конференцията беше организирана от Община Пловдив и „Индъстри Уоч“ в партньорство с Българската аутсорсинг асоциация, Българската агенция за инвестиции, ИКТ Клъстер Пловдив, БАИТ и Българската асоциация на софтуерните компании.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors