Пловдив е център на процесите за реиндустриализацията на България

industry1
industry4

Община Пловдив е в центъра на процесите за реиндустриализация на страната и привличането на инвестиции в иновативни и зелени технологии. Това стана ясно по време на Петото издание на форума Industry 4.0, което се организира от Община Пловдив, „Тракия тех“ и в. „Капитал“.

Събитието акцентира върху предизвикателствата, коието постави COVID – 19 епидемията пред бизнеса. Акцент във форума бе бъдещото развитие на регионите чрез взаимодействието на индустрията и местната власт.

„Пловдив е най-бързо растящият град в България и обслужва ежедневно над 500 000 души. Това води след себе си необходимост от сериозни инвестиции, за да може градът по-ефективно да се справи с икономическите, демографските и социалните предизвикателства, които следват от неговото разрастване“, заяви по време на дискусията кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той подчерта, че през последните 10 години голям екип от местните институции и бизнесът са положили много усилия, за да се развие Тракия икономическа зона.

Кметът Здравко Димитров подчерта още, че бюджетът на общината е 345 милиона и едва 15% от него е за капиталови разходи, което съвсем не е достатъчно за развитието на града. „Имаме чакащи проекти за близо 500 млн. лв., които ще помогнат да се решат голяма част от проблемите на градската инфраструктура, за които и ще търсим финансиране чрез различни финансови инструменти и няма да разчитаме само на оперативните програми“, подчерта кметът.

Според него следващият програмен период ни дава шанс за разработването на общи проекти по новата оперативна програма „Развитие на регионите“ и Пловдив ще се възползва от тази възможност. Това ще е една от основните оси, по които общината ще търси допълнителни средства за изпълнение на важни за трите общини проекти. Според предварителните разчети по тази програма очакваме 70-80 млн. лв. за целия програмен период, но те няма да са достатъчни.

Пловдив вече стартира съвместна работа със Столична община за национално обединение на големите индустриални центрове в България, което цели да изгради единна стратегия за налагане на страната ни като привлекателна дестинация за инвестиции. Това съобщи по време на форума зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, който е един от двигателите на това клъстерно обединение на общините.

Идеята на обединението е чрез общи усилия, споделяне на ресурс и единна маркетингова стратегия страната ни да увеличи чуждестранните компании и да привлече стратегически инвеститори. Освен със София се подготвят общи действия със Стара Загора, Бургас и Габрово, ще се водят разговори и с Варна, както и с други по-малки общини.

По време на днешната дискусия бе коментиран и опитът от създаването на Тракия икономическа зона, като един успешен пример за развитие на клъстер от зони за привличане на инвестиции и развитие на икономиката.

„Към днешната дата се отчита, че 50% от БВП на региона е в съсредоточен в производството, което е изключително важно за устойчивото развитие на региона“, заяви Стефан Стоянов. Той подчерта, че в Пловдив се реализира първият международен научен център с директно финансиране от Европа и с голямата подкрепа от страна на държавата и община Пловдив – PlantaSYST. Той е насочен към растителна защита и биотехнологии.

Според вицепрезидента и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова най-голямата финансова институция в ЕС предлага изключително добри условия за финансиране, защото самата тя няма задача да печели при кредитирането си. Същото така дава възможност за 20-30 годишни гратисни периоди, които нито една банка не може да си го позволи. Друго важно предимство е възможността да се предоставя безплатна техническа помощ при реализацията на проектите, което е много сериозна подкрепа, както за публичните институции, така и за бизнеса. ЕИБ финансира проекти за енергийна ефективност, градска среда, екологичен градски транспорт, пречистване на води, управление на отпадъците. Тя подчерта, далновидната политика на Община Пловдив да търси различни финансови инструменти за реализацията на големите си проекти за градско развитие и се надява и други общини да последват примера на Пловдив.

По думите й кризата, породена от COVID – 19, поставя на изпитание и изисква от местните власти, държавата, бизнесът и финансовите институции да предприемат действия за дигитализация и адаптиране към новата реалност. За целта е необходимо да се мисли мащабно за изграждане на нови клъстери за повишаване на конкурентоспособността.

Според Мартин Дановски, председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации, Пловдив е брилянтен пример за това как научни проекти се реализират в практиката, как бизнесът и науката се обединяват в общи усилия за развитие. Новата агенция ще управлява близо 1 млрд. лв. в новия програмен период – целево финансиране за наука и образование. Според Дановски основен приоритет на агенцията е тясно интегриране на бизнеса с образованието на всички нива, трансфер на технологии и ноу хау от научните центрове към индустрията и насърчаването на повече международни консорциуми в научната дейност.

industry3
industry

Recent news

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в региона на Пловдив след срещите, реализирани на форума на БАИ в Истанбул

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в нашия регион вследствие на срещите, които проведохме на Международния бизнес форум, организиран от

Read More »

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors