Пловдив бе домакин на Българо-швейцарски Бизнес Форум “ Изграждане на партньорства с швейцарски компании“

florence
florence

Българо-швейцарската търговска камара организира Бизнес Форум “ Изграждане на партньорства с швейцарски компании“, който се проведе на 29.06.2017 год., в хотел Империал, гр. Пловдив. Специален гост на събитието бе посланикът на Конфедерация Швейцария в България, Н. Пр. Денис Кнобел. По време на форума, наред с добрите практики в деловите контакти между български и швейцарски фирми, бе обсъден и напредъка във въвеждането на дуалното образование в България по швейцарски модел.

„През последните години Пловдив се превърна в индустриален лидер в страната, Тракия икономическа зона е една от големите производствени зони в Югоизточна Европа, а стотици компании развиха и разшириха своята продукция, навлизайки на местния пазар. IT и аутсорсинг индустриите са във фокуса на икономическия растеж, има над 6000 заети в над 40 компании от сектора, което превръща Пловдив във втора IT дестинация“, това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов при откриването на бизнес форума.

Според Н. Пр. Денис Кнобел, „Пловдив е важен бизнес център, икономическото сърце на региона“. Регионът на Пловдив е един от добрите примери за индустриално производство и за бързо и динамично развитие на бизнеса като цяло, а България е интересна дестинация и заради факта, че е част от европейския пазар и има добра логистика.

„Производството е 1/3 от местната икономика и нараства бързо през последните няколко години. Машиностроенето и автомобилната индустрия са сектори, които се разширяват изключително динамично и вече имаме 60 компании, които произвеждат авточасти за цял свят“, посочи Стоянов.

Акцент по време на срещата бе поставен върху проекта ДОМИНО – Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система, който се изпълнява от 2015 год. До момента на национално ниво в програмата участват 16 училища в 11 града, повече от 50 фирми и 400 ученици, разпределени в следните професии: Машини и системи с ЦПУ, Техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти, Електротехник, Газов техник и Готвач, а за учебната 2017/2018 година са предвидени допълнително и Автомобилен техник, Индустриална електроника и електротехника и Мебелно производство.

В тази връзка заместник-кметът Стефан Стоянов заяви, че предизвикателствата, пред които е изправена Община Пловдив, са свързани с привличане на повече и по-квалифицирани кадри. Той посочи, че все повече компании подкрепят образователната система, като от миналата година в града има две дуални паралелки, а от септември се очаква да бъдат разкрити поне шест нови. За целта сериозно се работи съвместно с бизнеса в посока на това образованието да бъде практически ориентирано.

Участие в бизнес форума взеха представители на компании, екипа по проекта ДОМИНО, фирми, включени в партньорската платформа на Българо-швейцарската търговска камара, както и други заинтересовани български предприятия и професионални гимназии.

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors