Община Пловдив и Intel обявиха партньорство в образователната сфера

България е първата страна в Европа, с която американската компания сключва подобно споразумение

Интел-Община-Пловдив-5
Интел-Община-Пловдив-2

Община Пловдив и американската технологична компания Intel Corporation представиха своята първа инициатива в сферата на образованието. Те ще си сътрудничат за внедряването и развиването на STEM програма на Intel “Умения за иновации / Skills for Innovation”, която има за цел въвеждането на иновативни методи на преподаване и учебно съдържание. Съгласно бъдещия проект Община Пловдив безвъзмездно ще използва предоставените уроци по математика, технологии, природо-математически и инженерни науки (STEM) за пилотна програма, която ще започне да се прилага в пловдивски училища.

„Благодаря на Intel, че избраха България и Пловдив за този проект. Това е доказателство, че работим в правилната посока”, приветства партньорите кметът Здравко Димитров.

„Радвам се, че България е първата страна в Европа, която подписва споразумение с Intel за „Skills for innovation“, но всъщност по-важното е, че ще получим най-модерно учебно съдържание, което да приложим в българската образователна система. Тази програма ще ни даде огромен шанс през следващите няколко години да изградим цялостна концепция за това как да правим проектно-базирано обучение и как да изграждаме STEM уроци“, коментира зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. По думите му проектът ще даде възможност на учениците максимално да се доближат до живия живот, до икономиката и до това, което ще им се случва извън училище и в кариерата.

Програмата съдържа 70 стартови пакета за ученици от 5 до 12 клас като уроците включват усвояване на природните науки чрез изкуствен интелект, машинно обучение, 3D моделиране и създаване на компютърни симулации. Учебното съдържание е създадено в помощ както на учениците, така и на учителите с цел да отговоря на еволюиращите педагогически нужди на преподавателите, които подготвят учениците за професиите на бъдещето. Очаква се по програмата да бъдат обучени близо 500 учители от Пловдив.

Директорът на публичен сектор и продажби в образованието в Централна и Източна Европа в Intel Луиджи Песина заяви, че напоследък в образователната сфера се наблюдава дефицит на критично важни умения в младежите и това е причината Intel да разработи „Skills for innovation“. „Програмата е създадена, за да превъзмогне пропуска между учебното съдържание и уменията на учениците. Тя включва както развиване на социални умения и работа в екип, така и специфични умения като програмиране и разбиране на изкуствения интелект“, коментира той.

Неговият колега, Томаш Ходаковски, мениджър бизнес развитие в Intel допълни, че е важно наваксването на тези умения да се случва с помощта на технологиите, заради  тяхната нарастваща роля в обществото. „Това, което ние открихме в Пловдив е присъствието на много силно лидерство на местно ниво и ясна визия как да се трансформира образованието. Затова направихме и следваща инвестиция в България, за да може учебното съдържание в „Skills for innovation“ да бъде достъпно изцяло на български език“, заяви той.

Кратка демонстрация на това как работи програмата на Intel направиха представители на Центърa за творческо обучение, с чието съдействие се реализира проектът в България. По думите на директора на центъра Александър Ангелов до края на 2022 г. се очаква да има 40 училища, които да работят по програмата на български език като 10 от тях ще бъдат в Пловдив. „Това означава, че в Пловдив ще бъде най-голямата концентрация на училища в страната, които работят по тази програма“, заяви той.

Участие в събитието взеха още Станислава Димитрова, старши търговски специалист към Посолството на САЩ, зам.-ректорът на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Надя Чернева, директорът на 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ Иван Стоянов.

Повече за Intel Corporation:

Intel Corporation e мултинационална корпорация, лидер в производството на микропроцесори и мрежови карти, чипсети за системни платки, компютърни компоненти и други устройства. През 2020 г. компанията е номер 45 в класацията Fortune 500 и отчита 77.87 милиарда долара приходи. Тя е доставчик за компютърните устройства на Lenovo, HP, Dell, Acer и много други.

intel-cpu-background-1200x675-1

Снимка: laptopmedia.com

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors