Новата съдба на Пловдив: да не бъде София

Да не се превърне в София. Това като че ли е основната цел, която може да бъде формулирана пред Пловдив в следващите няколко години. Вторият по големина градски център в България се намира във фаза, в която досега попадаше само столицата – да изпитва проблемите на бързия растеж.

zx952y526_4287401

“Пловдив преобърна своята съдба и трансформацията, която се случи в региона, благодарение на предприемачите и бизнесите. Имаме чисто нови проблеми пред града, но те са хубави – на растящия, развиващ се град и регион”, каза зам.-кметът Стефан Стоянов.

Бързият ръст на производството направи почти невъзможен достъпа до обучени хора, заради което фирмите крадат персонал – нормален процес на конкуренция, който вдига и заплатите. Тук вече има добрия пример на обучителния център на “Тракия тех”, който се финансира от компании в зоната, но според Иван Бондоков от компанията за индустриален маркетинг “Лимакон” бизнесът има и други неща, които може да прави – например да се бори за вниманието на младото поколение. “Компаниите трябва да работят заедно за популяризирането на термина “инженер” и какво значи той”, каза Бондоков и даде за пример как IT индустрията привлича кадри.

 “Привлякоха ни динамичният пазар на труда, наличието на индустриална зона, тук има сходни фирми със специалисти, които търсим. Отделно има изградена инфраструктура, регулации – сравнително по-лесно е тук, отколкото на други места. Възможните синергии с други предприятия са много важни”, обясни Калин Георгиев, изпълнителен директор на Кимкооп, които навлязоха в Пловдив през 2021г.

Основното, в което Пловдив може да се различава, е начинът, по който третира мобилността. Мислим как да работим по-активно със съседните общини, за да не дойдат всички в града, а регионът да се насели равномерно, съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов. Пловдив има уникалната възможност да се намира в равнинна местност, с голяма периферия от градове и села, което би трябвало да се използва за алтернативна мобилност.

Регионите отчаяно се нуждаят от действащо правителство и парламент. Държавата е централизирана и инструментите на кметовете са ограничени, без централна власт няма как да се случат много проекти, обобщи очакванията на местно ниво към случващото се в София зам.-кметът. Той даде пример с трите големи проекта, за които Пловдив чака централна подкрепа: градска железница, околовръстен път и ремонт на водоснабдяването.

“Ние все още нямаме завършено Околовръстно шосе. На 30 минути от града живеят 600 хиляди регистрирани и 100 хиляди нерегистрирани хора. Нямаме алтернативен градски транспорт, разчитаме само на автобуси. И 90% от водата е с помпи – преди повишаването на цените на тока сметките бяха милион на месец”, посочи Стоянов, според когото с годишен бюджет 30 – 40 млн. лева за инвестиции един такъв град не може да се справи с проблемите.

Източник: Капитал

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors