Макском и Pierer Group стартираха инвестицията си за електрически велосипеди в Тракия икономическа зона

Водещият български производител на велосипеди „Макском“ и австрийският гигант „Пиерер Груп“ учредиха общо дружество и закупиха 200 декара в Тракия икономическа зона. Инвестицията, която беше обявена по-рано тази година, има за цел да изгради една от най-големите мощности за производство на електрически велосипеди в Европа.

Вече започва и реалната работа по инвестицията като се очаква през първата половина на 2022 г. да стартира строителството. Държавата се ангажира да изгради съпътстваща публична инфраструктура, а министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер посети Пловдив, за да се запознае отблизо с проекта. На събитието присъстваха и кметът Здравко Димитров и зам.-кметът Стефан Стоянов.

„Нашата амбиция е да изградим велоалеи по всички новостроящи се булеварди, където това е възможно, защото този начин на транспорт ще допринесе за повишаване качеството на въздуха, както и за подобряване здравето и физическата активност на гражданите“, коментира кметът Здравко Димитров.

Инвестицията е за над 80 млн. лв. и ще осигури над 1000 нови работни места за Пловдив и региона. Тя ще даде силен тласък на местната икономика и ще постави българския производител на челна позиция в нишата за производство на електрически велосипеди в ЕС. Очакванията са средствата да нараснат с привличането на доставчици и подизпълнители на двете компании, които да изградят свои бази около новия завод.

1 (1)
1 (2)

Повече информация за „Макском“ и „Pierer Group“:

Макском е създаден през 1996 г. и е един от най-големите производители на велосипеди в Европа. През 2001 година отбелязват първия износ на велосипеди собствено производство за страните от ЕС, а от тогава над 95% от цялата им продукция намира своята реализация именно на тези пазари.

Австрийският гигант Pierer Group, част от който са KTM, Husqvarna и GasGas, е международен лидер в производството и дистрибуцията на мотоциклети, мотори, велосипеди и електрически велосипеди, както и на резервни части за тях. KTM четири поредни години е най-големият производител на мотоциклети и мотори в Европа, като в последствие навлиза и в пазара за велосипеди и ел. велосипеди – само за 2012 г. продажбите им надвишават 200 000.

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors