Кметът Здравко Димитров проведе онлайн среща с представители на немския бизнес в Пловдив

german-business

40 представители на немския бизнес у нас се включиха в онлайн среща с кмета Здравко Димитров на тема „Пловдив – икономическо развитие и перспективи“. Тя бе организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара по инициатива на нейния председател д-р Митко Василев и представителя за Пловдив д-р Мариана Чолакова. В срещата участва и зам.-кметът с ресор „Образовaание, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов.

По думите на кмета Пловдив се превърна в индустриален лидер в Югоизточна Европа с Тракия икономическа зона, с нейните индустриални паркове, в които работят над 75 хиляди души и са привлечени над 2 милиарда евро инвестиции на зелено.

„Гордеем се със стотици международни компании и с новата българска индустрия, които коренно промениха облика на региона и страната“, подчерта Здравко Димитров. Той припомни, че градът ни е естествен център на ареал, в който постоянни жители са над 600 хиляди души. В Пловдив са избрали да живеят и работят 18 000 чуждестранни специалисти, като 560 от тях са немски граждани. Има близо 100 немски компании.

„Очакваме Пловдив и регионът да продължат да имат изпреварващ ръст на икономиката и да затвърдят мястото си като един от индустриалните лидери за Югоизточна Европа. Освен производството и високите технологии,  научните разработки, бизнес услугите и търговията ще са движещите икономически сектори на Пловдив през следващите години“, коментира Стефан Стоянов.

„Нашата камара работи в отличен диалог с Община Пловдив. Коментираме открито всички въпроси, които интересуват компаниите и потенциалните нови инвеститори от Германия. Между нас има доверие и ние сме сигурни, че условията, които се предлагат няма да се променят“, заяви от своя страна д-р Мариана Чолакова.

По време на срещата бяха коментирани и възможностите за наемане на квалифицирана работна ръка.Пловдив има 8 университета с 34 000 студенти, десетки професионални гимназии и 31 дуални паралелки, които са подкрепени от 30 фирми. Стефан Стоянов припомни и тенденциите, които бяха оповестени от НСИ, според които Пловдив отчита положителен механичен прираст за 2019 г. от 3,1 %, следван от София с 2,4%  и останалите големи градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам. Пловдив предлага добри възможности за реализация, добро качество на живот и перспективи за развитие и това го прави привлекателен за младите хора.

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors