Караниколов: Електронното управление е стратегически приоритет за България

Инвестициите в електронно управление и ИТ са основен фактор за икономическия растеж, посочи министърът на икономиката

Дигиталната трансформация на администрацията е процес, който е условие за ефективност, прозрачност и отчетност на административните структури в интерес на гражданите и на бизнеса. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на откриването на Форум за „Електронно правителство, електронни обществени поръчки и електронно здравеопазване“. Събитието e организирано от Американската търговска камара в България и Търговската служба към Посолството на САЩ.

Караниколов посочи, че електронното управление не е само дигитализация на административни процеси, а коренна промяна на модела на административно обслужване. „То ще позволи на гражданите и на бизнеса да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между отделните административните структури“.

По думите му инвестициите в електронно управление и информационни технологии са основен фактор за икономическия растеж.

Караниколов изтъкна още, че бързото развитие на новите технологии, както и дигитализацията на икономиката предоставят стратегически възможности не само да се модернизира икономиката, но и да се направи производството по-конкурентноспособно, по-екологично и по-ефективно от гледна точка на ресурси и суровини, по-адаптивно към конкретните нужди на клиентите и потребителите. „Една от основните области, която може да подпомогне трансформационните процеси на дигитализация на икономиката е именно внедряването и развитието на електронното управление“.

Източник:

1. „Новина от economy.bg”

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors