И в „Тракия икономическа зона“ очакват инвестиция за един милиард

И в „Тракия икономическа зона“ очакват инвестиция за един милиард

Частната индустриална зона край Пловдив „Тракия“ също е на път да привлече едномилиардна инвестиция, която ще даде тласък на нейното разрастване. Това се похвали пpeд Вlооmbеrg ТV инж. Πлaмeн Πaнчeв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa“.

По думите му вече се водят активни разговори с голям инвеститор, който да реализира производство на панели и батерии за съхраняване на енергия на територията на индустриалния парк. На този етап Панчев сподели само че, става дума за международна компания с бизнеси в Азия и Европа. „В сериозно преговори сме и с американска компания също“, допълни Панчев.

Преди дни министърът на иновациите Александър Пулев също се похвали, че държавата е в преговори с три инвеститора, които искат да развият производства у нас от сектора автомобилостроенето. Проектите им са за 1.5 млрд. до 3 млрд. евро. Всички те е възможно да открият своите заводи в новата индустриална зона край Доброславци, която държавата предстои да изгради върху бивше военно летище. „Говорим за инвеститори от Западна Европа, Близкия Изток, Азия – микс от инвестиции, които са насочени към България, въпреки политическия риск. България е вратата към Европа за тях“, посочи Пулев без повече подробности.

За разлика от държавните индустриални паркове „Тракия икономическа зона“ се развива без бюджетни инвестиции и е най-голямата в страната. Новият участник, който се очаква да изгради завод за производиство на батерии за съхранение на батерии бил привлечен от възможностите за рециклиране близкото металургичното предприятие – КЦМ Пловдив, което разполага с модерни технологии.

„България и Пловдив станаха забележими в целия свят в производството на електромобилността и спокойно гледаме на инвеститор в областта на батериите, на съхраняването на енергия“, заяви Панчев. Той припомни, че в зоната вече е привлечен инвеститор, който до три години ще осигури възобновяема енергия за останалите фирми в зоната. „Създали сме добра икономическа среда и условия за енергийна ефективност и климатична неутралност с ясни правила и инвестиционни проекти. Това привлича нови компании, чиито партньори вече работят в „Тракия икономическа зона“, посочи Панчев.

Частната икономическа зона край Пловдив бе създадена преди около двадесетина години и вече е дала терен и условия за развитие на инвеститори с проекти за над 3 млрд. евро. 

С нетърпение се очаква да стартира и кандидатстването за финансиране по плана за възстановяване, където специално за развитие на индустриални зони в страната са заделени 212 млн. лв. „Имаме проекти за подобряване и разширение на довеждащата инфраструктура, за инвестиции в енергийната сигурността, както и за развитие на социалната инфраструктура – общежития и жилища за работещите в зоната и за подобряване на професионалното образование и създаване на кадри“, посочиха от „Тракия икономическа зона“.

По повод решението на служебния кабинет да изгради нова икономическа зона в Доброславци, профилирана в автомобилния сектор, Панчев коментира, че за страната е важно да има колкото се може повече подобни успешни инициативи.  Така ставаме по-разпознаваеми за инвеститорите.

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors