Избрани данни от най-новия доклад за регионално развитие и цената на труда на Industry Watch

• Двигателите на новосъздадената заетост в България са преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ и комуникационни услуги – общо 41 хиляди допълнителни работни места. Тези сектори (както и финансите и туризма) са причината за положителна промяна на заетостта, която започна след 2013 г.

• Сред големите градове най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите има в София и Пловдив, в които работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г. Това са секторите с най-значителен принос за създаване на заетост на висшисти и квалифициран персонал.

• В същото време преработващата индустрия продължава да е основен източник на заетост за нискоквалифицираните кандидати за работа. В регионите с повече частни инвестиции в преработващата промишленост значително по-малък дял от нискоквалифицираните хора се налага да разчитат на финансирани от общините дейности и субсидирана заетост.

• Заплатите в сегмента на ниско и средно квалифицираните кадри остават най-високи в София, но в някои от големите индустриални градове отбелязват бърз ръст. През последните 2 години заплатите за нискоквалифициарания (базов) сегмент на пазара на труда растат с 22% в Пловдив, със 17% в София, с 15% в Русе, с 11% в Бургас и с 9% във Варна.

• Заплатите за висококвалифициран персонал растат най-динамично в сектора на Информационните технологии, като през първата половина на 2015 г. средната заплата в София по данни на Industry Watch и calculator.bg, е около 2700 лв на месец след данъци и осигуровки. Най-бърз ръст на заплатите в този сектор според официалната статистика има в Пловдив, Русе и Варна.

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors